Bivši ministar gospodarstva

Ivan Vrdoljak: “Plin će sigurno poskupjeti, vjerojatno više od 20 posto”

P. N.

Plin će sigurno poskupjeti iz dva razloga. Tržište je skočilo, a energetski sustav nije normalno vođen. To je teško voditi. Imate toplinsku energiju, struju, plin, naftu, a budući da se vladajući ne bave time, skokovi na tržištu ih iznenade. Procjenjujem da će plin poskupjeti više od 20 posto



Bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gostovao je u Dnevniku Nove TV.


Iz Vlade tvrde kako još nemaju računicu poskupljenja struje i plina? Vi tvrdite da ona postoji, koja je to računica i na čemu se temelji?


To vrludanje najviše zbunjuje hrvatsku javnost. To je dokaz da, kao što bi Dalmatinci rekli, HDZ u kupe, a Most u špade. To se ponavlja u cijelom nizu primjera već nekoliko mjeseci. U četvrtak se mora donijeti odluka koliko će plin poskupjeti u sljedećih godinu dana. Plin će sigurno poskupjeti iz dva razloga. Tržište je skočilo, a energetski sustav nije normalno vođen. To je teško voditi. Imate toplinsku energiju, struju, plin, naftu, a budući da se vladajući ne bave time, skokovi na tržištu ih iznenade. Procjenjujem da će plin poskupjeti više od 20 posto. To je politička odluka Vlade, a nakon toga moraju se donijeti kompenzacijske mjere kako pomoći socijalno ugroženima i industriji. Dogodio se skok na tržištu, a nemamo dovoljno vlastite proizvodnje. Podsjećam, i  Most i HDZ su bili protiv novih projekata proizvodnje.




Vaš prethodnik Čačić tvrdi da HERA i HROTE u vašem mandatu (na staru godinu) uopće nisu trebale potpisati ovu skupu cijenu obnovljivih izvora energije. Da ste tada pratili situaciju i da je potpisano dva dana kasnije – danas ne bismo bili u problemu. Koliko ste vi odgovorni?


Nema tu nikakve odgovornosti. To je odgovornost od 2009. godine. Kao što su novci dobiveni za LNG terminal odgovornost zadnje četiri vlade, tako je zajednička odgovornost i za udio obnovljivih izvora energije. Ja sam smanjio sa 1200 MW na 740 MW. Uštedio sam 7 milijardi kuna, nisam mogao više od toga.


Svatko tko zna što radi bavi se svojim idejama i rezultatima, a neznalice se u pravilima bave drugim ljudima.


Vi niste mogli tu ništa utjecati?


Ja kao ministar nikada nisam prozvao svoje prethodnike, niti Popijača ni Čačića nego sam radio i smanjio cijenu struje i plina. To znaju sve institucije ove zemlje.


Uskoro idete na Arbitražni sud u Washington kao svjedok Hrvatske strane. Što tamo očekujete?


Uvijek stojim na raspolaganju svojoj zemlji ako mogu pomoći svojim znanjem i iskustvom. Dao sam izjavu i u arbitraži u ICSID-u. Trebali smo krajem mjeseca ići u Washington, ali prema posljednjim informacijama vjerojatno neću ići u ovom ročištu, nego u sljedećem. Taj postupak ide svojim tijekom. Ja nisam jedan od onih koji ću izbjeći  stati pred sud ili mađarske odvjetnike i odgovarati u korist Republike Hrvatske.


Je li bilo takvih koji su to izbjegli?


To će odvjetnici pričati, ja nisam zadužen da objavljujem te informacije javnosti.


Što vi očekujete?


Očekujem tvrdu arbitražu, jako puno argumenata i s jedne i druge strane i da se pokaže da pravo i pravda idu istim kolosijekom.


Iz Vlade kažu da još razmatraju modele za otkup dionica Ine. Jesu li vas kontaktirali oko HNS-ova modela?


Nisu, ali to je razlika između proaktivne i destruktivne oporbe. Mi smo mogli iznijeti plinske boce na Savsku, ali mi smo prezentirali naš model uz sve potencijalne kritike. On je i danas na internetskim stranicama. Nisu nas zvali oko našeg modela. Kada se krene s osnivanjem nekog povjerenstva i komisije onda se sastanci odgađaju nekoliko puta. Bojim se da ćemo izgubiti puno vremena i šansu da u pravom trenutku otkupimo dionice Ine. Ako se to dogodi, onda će vjerojatno neki drugi partner uskočiti čekajući da se povjerenstvo za Inu, HDZ i Most dogovore. Preporučujem da pogledaju naš model. Neka ga dorade ako treba, ali barem postoji.


Dobro, ali i vaša je Vlada osnivala povjerenstva. HSS i SDP su u problemima, dok HNS raste – ispada da je vaša stranka zasad najbolje kapitalizirala te negativne trendove u oporbi. Hoće li SDP podržati Anku Mrak-Taritaš  i koji su uvjeti dogovoreni?


Nisu to uvjeti. Mi smo krenuli s kampanjom znajući da Zagreb treba promjenu i da je Anka Mrak-Taritaš najbolji kandidat za gradonačelnicu. Vrata za podršku su svima otvorena. Podršku pružaju brojni pojedinci i NGO udruge. Očekujem da će i naši politički partneri iz opozicije donositi odluke u smjeru pobjede u Zagrebu. Odluka SDP-a nije usluga HNS-u. To je usluga gradu Zagrebu i Zagrepčanima da konačno dođe do promjene. 


Hoće li SDP podržati HNS-ovu kandidatkinju? Kada će se donijeti ta odluka?


To treba proći kroz tijela SDP-a. Mi kontinuirano razgovaramo.


Dobro, ali radi se o paketu za pregovaranje. Sigurno se spominju  neke funkcije, recimo Holding…


Ne, to ne može biti. Anka Mrak-Taritaš ide pobijediti u Zagrebu kao žena koja treba donijeti promjene i nikakav politički dogovor ne može zagaditi tu kampanju.  Razgovaramo u kontinuitetu, ali ne samo o Zagrebu, već o svim županijama. Baš sad nakon emisije idem razgovarati s kolegama iz SDP-a o niz tema, ali ne način da spominjemo neke funkcije.


Je li lakše bilo surađivati s Milanovićem ili Bernardićem?


Prekratko mi je sada vremena prošlo za procijeniti Davora. Sa Zoranom sam bio u izvršnoj vlasti što je puno odgovornije i teže i puno više mjesta imaš da se sukobiš što je i potpuno prirodno. Ne mogu sada odvagati. Za početak, puno veću otvorenost za početak osjećam od kolege Bernardića, nego što je to bilo kod kolege Milanovića. To je moj osobni osjećaj, ali rezultati su bitniji od mog osjećaja.


Podsjeća li Vas ponašanje Mosta prema HDZ-u nekad na sukobe koje ste vi imali s SDP-om?


Niti blizu. Mi smo imali nekoliko točaka za koje smo jasno rekli to ne može tako. SDP je odmah rekao “u redu je” kao što je bio slučaj s porezom na nekretnine. Mi nismo imali svakih 7 dana ovakve nesporazume. Most nije shvatio da je na vlasti. Konačno to trebaju shvatiti. Ne ide im baš funkcioniranje u vlasti pa čekaju način da odu u opoziciju. To će se i dogoditi nakon sljedećih parlamentarnih izbora.