Politički analitičar o krizi Vlade

Ivan Rimac: Karamarko želi premijera iz HDZ-a i suradnju MOST-a

P. N.

Ivan Rimac / Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Ivan Rimac / Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

"Orešković je zanimljiv jer pruža otpor onima koji su ga stavili na poziciju", kaže Rimac te kaže da je teško vjerovati da će MOST nakon svih sukoba s Karamarkom i HDZ-om vjerovati Karamarku za neka nova obećanja



Politički analitičar dr. Ivan Rimac rekao je gostujući na televiziji N1 u Dnevniku u 22, da su “sve tri strane” sada u istim pozicijama, govoreći o premijeru Tihomiru Oreškoviću, te prvim potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karamarku (HDZ) i Boži Petrovu (MOST nezavisnih lista).


“Karamarko želi premijera iz HDZ-a i suradnju MOST-a, a i vjerojatno da oni glasaju za Tomislava Karamarka ako dođe do glasanja o povjerenju, što bi bilo bolje nego da se izbjegne glasanje o povjerenju njemu kao prvom potpredsjedniku, tj. da se prije toga sruši Vlada”, rekao je Rimac za televiziju N1.


Rimac kaže da je teško vjerovati da će MOST nakon svih sukoba s Karamarkom i HDZ-om vjerovati Karamarku za neka nova obećanja. “Naravno da je svima u interesu biti što duže na vlasti i u poziciji moći, međutim ovo što MOST ima nije komforna pozicija – reforme im stoje, a glasači gube povjerenje u njih”, rekao je Rimac za N1.




Ivan Rimac kaže da je jasno da ne bi bilo prvi put da se MOST predomisli, ali da je teško vjerovati da bi se složili sa sadašnjim zahtjevima.


“Mislim da će HDZ inzistirati na padu Tihomira Oreškovića”, smatra Rimac. “Činjenica je da su glasovi protiv Karamarka sve vidljiviji, ali dolaze prekasno. Model po kojem se Karamarka želi sačuvati od glasovanja o povjerenju je došao kasno”, zaključuje Rimac za N1.


Ova situacija negativno utječe na rejting HDZ-a koji će sada zasigurno pasti, rekao je Rimac.


Rimac za N1 kaže da mu je zanimljivo ponašanje premijera Oreškovića, a koji je zatražio ostavke Karamarka i Petrova, jer “pruža otpor prema onima koji su ga doveli u ovu poziciju”.


“Želi pokazati da Vlada ne pada zbog njega, a opet je realno da ovisi o većini u Saboru i da se ne može sam obraniti. HDZ neće stati na njegovu stranu”, rekao je Rimac.


O predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kaže da je već normalno da se u Hrvatskoj predsjednici nakon prvih godinu dana mandata malo povuku iz javnosti, tj. ne reagiraju toliko na aktualne krize.


“Predsjednik Josipović, pa i Mesić, su bili puno aktivniji na početku mandata. Sad kad je HDZ na vlasti ona nema funkciju nekoga tko je u poziciji i tko može govoriti kao autoritet. Ona šutnjom HDZ-u ostavlja prostor da vodi svoje bitke, jer shvaća da im ne može pomoći u tome”, zaključio je Rimac u razgovoru za N1.