Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Hrvatski europarlamentarac

Ivan Jakovčić traži zabranu nacističkih simbola na razini cijele EU

Ivan Jakovčić,
Ivan Jakovčić,
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2017. u 9:00 2017-12-14T09:00:28+01:00

Vidjeli smo što se nedavno dešavalo u Varšavi, u Madridu, u Rimu, u Sofiji, u Zagrebu, u Beogradu, a nažalost i u mnogim drugim većim ili manjim mjestima. Predug je niz manifestacija mržnje oko nas da bismo mogli šutjeti”, upozorio je zastupnik IDS-a

Europska komisija treba predložiti zakonski okvir na razini EU za kažnjavanje svih onih koji veličaju nacizam, fašizam i njihove izvedenice u raznim državama ili ističu simbole i koriste slogane tih zločinačkih režima, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici o zabrani nacističkih i fašističkih simbola u svim zemljama članicama Unije, priopćeno je iz njegovog ureda.

“Poticaj za ovu točku dnevnog reda našeg Parlamenta našao sam u tužnoj, ali i opasnoj činjenici da se danas na ulicama europskih gradova, više nego ranijih desetljeća, okupljaju osobe koje veličaju nacizam, fašizam i njihove izvedenice u raznim državama. Vidjeli smo što se nedavno dešavalo u Varšavi, u Madridu, u Rimu, u Sofiji, u Zagrebu, u Beogradu, a nažalost i u mnogim drugim većim ili manjim mjestima. Predug je niz manifestacija mržnje oko nas da bismo mogli šutjeti”, upozorio je zastupnik IDS-a.

“Nacizam je potekao iz Njemačke, ali je upravo Njemačka, prva i na najbolji način, odlučila kažnjavati sve one koje veličaju nacizam ili koriste njegove simbole ili slogane. Italija je to, u odnosu prema fašizmu, učinila na sličan način. Nažalost, još uvijek ima zemalja i vlasti u Europskoj uniji koje se prema simbolima i sloganima nacizma, fašizma ili ustaštva i četništva odnose bez ozbiljnih sankcija i čvrstih reakcija”, dodaje Jakovčić.

“Europska je unija nastala sa željom da se rat u Europi nikada više ne ponovi. Zlo nacizma koje je nastalo na europskom tlu i proširilo na mnoge druge zemlje pobijeđeno je, ali očito nije iskorijenjeno. Zato trebamo djelovati! Ovdje i odmah! Upravo zato, ne samo zemlje članice, već i sama Europska unija, ovaj Parlament i Komisija, moraju predložiti konkretna zakonska rješenja na europskoj razini”, istaknuo je Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici.

“Tražim od Komisije i od svih nas, da ovaj saziv Parlamenta usvoji posebnu rezoluciju i druge akte kojima će se oštro kazneno suprotstaviti svima onima koji veličaju i koriste simbole i slogane poraženih zločinačkih režima”, zaključio je Jakovčić.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.