Posljedice kiše

Istri prijeti eko katastrofa: Snažne bujice odnijele u pritok Pazinčice tone smeća s odlagališta

P. N.

Foto Facebook / Građanska inicijativa Naš potok

Foto Facebook / Građanska inicijativa Naš potok

Enormne količine odlaganog građevinskog otpada, plastike, guma, agrotekstila, a sve završilo u Potok i Jamu. Na više mjesta voda prodire ispod nasipa i ispire materijal, napisali su



Velika količina kiše koja je ovog vikenda u kratkom vremenskom roku pala u Istri aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone, naročito na sjeveru Istre oko jezera Butonige.


Prema javljanju čitatelja s terena Istrametu, nekoliko odrona srušilo se na cestu iz smjera Kašćerge prema Bankovcima, a između Bankovci i Ukotići zabilježena su još tri odrona. Dva manja i jedan ogroman gdje se cijela šuma odronila na lokalnu cestu.


Pritoci Pazinčice naglo su nabujali, uključujući pritok Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota. 




Tim su se povodom oglasili iz Građanske inicijative “Naš potok”.


Šteta da su milijuni utrošeni na sanaciju odlagališta otpada Lakota. Još malo strpljenja i neće više biti odlagališta otpada Lakota. Priroda je oprala šminku sa lica naše gradske vlasti, a pogotovo onih koji upravljaju vodotokom (Hrvatske vode) i onih koji upravljaju odlagalištem otpada Lakota (Usluga d.o.o.). Bitno je da nitko nije odgovoran. Enormne količine odlaganog građevinskog otpada, plastike, guma, agrotekstila, a sve završilo u Potok i Jamu. Na više mjesta voda prodire ispod nasipa i ispire materijal, napisali su.