Analiza klime u regiji

Istraživanje: Svaka druga tvrtka vjeruje da konačno slijedi gospodarski oporavak

Branko Podgornik

Najveći su optimisti u regiji ne samo poduzeća iz Hrvatske nego i Srbije, u kojoj su ekonomski rezultati prošle godine bili najslabiji u jugoistočnoj Europi



ZAGREB  Teško je naći zemlju jugoistočne Europe u kojoj su poduzeća tako nezadovoljna gospodarskim stanjem kao u Hrvatskoj. Tek svaka peta hrvatska tvrtka gospodarsku klimu ocjenjuje pozitivnom.


Međutim, one vjeruju u razmjerno brzi ekonomski oporavak, jer 48 posto njih smatra da će »u sljedećih 12 mjeseci svakako biti bolje«, pokazalo je nedavno istraživanje koje je austrijska kompanija Prisma, u suradnji s kućom GfK, provela u 600 poduzeća u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i BiH.


Austrijance je posebno iznenadilo to što polovina hrvatskih poduzeća tvrdi da nema problema s naplatom potraživanja, s obzirom na golemu nelikvidnost u zemlji. »Samo 26 posto poduzeća žali se da u Hrvatskoj postoje loše navike u plaćanju kupljene robe i usluga«, uočio je Ludwig Mertes, član uprave Prisme, koja se bavi kreditnim osiguranjem. Ona osigurava naplatu za poduzeća, a među ostalima pokriva Austriju i Hrvatsku. Austrijske tvrtke, kažu u Prismi, sve se više žale na nemogućnost naplate poslova u Hrvatskoj.




– Začuđuje kako se percepcija (hrvatskih) poduzeća o sebi razlikuje od percepcije drugih. Kašnjenje s plaćanjem u Hrvatskoj nije rijetkost, a ako netko plati za tjedan dana, to se obično smatra plaćanjem unaprijed. Očito, sve je to pitanje navika i mjerila, primijetila je Gudrun Meierschitz, koja je u Prismi zadužena za ispitivanje boniteta tvrtki, a ima podatke o njih 3.000 iz Hrvatske. Slaven Dobrić iz uprave Allianza, koji je partner Prisme, smatra da će potražnja za kreditnim osiguranjem u Hrvatskoj naglo porasti, jer se priprema novi zakon o stečaju.


– Oko 50 tisuća tvrtki u Hrvatskoj ima blokirane račune, a nakon donošenja izmjena u stečajnom zakonu oko 19 tisuća tvrtki steći će uvjete za stečaj, procijenio je Dobrić.


Slovenska, srpska i bosansko-hercegovačka poduzeća daju gospodarskom stanju u njihovim državama bolju ocjenu od hrvatskih, prema istraživanju Prisme. Međutim, najveći su optimisti u regiji ne samo poduzeća iz Hrvatske nego i Srbije, u kojoj su ekonomski rezultati prošle godine bili najslabiji u jugoistočnoj Europi.