Upitna ravnopravnost

Istraživanje Smiljane Leinert Novosel: Podjela na muške i ženske uloge još dominira u obitelji

Tihomir Ponoš

Kućanski poslovi i dalje su dominantno ženski, iako i muškarci sve češće priskaču u pomoć / Foto Vedran KARUZA

Kućanski poslovi i dalje su dominantno ženski, iako i muškarci sve češće priskaču u pomoć / Foto Vedran KARUZA

Muške i ženske uloge u društvu ispitanici doživljavaju egalitarnijima nego krajem 20. st. Rezultati istraživanja indirektno opisuju smjer društvenog razvoja i stupanj istinske rodne ravnopravnosti



ZAGREB – Studenti muške i ženske uloge u društvu doživljavaju egalitarnijima nego koncem 20. stoljeća, ali unutar obitelji još uvijek dominira podjela na muške i ženske uloge.


Zajednički poslovi


Zaključak je to istraživanja Smiljane Leinert Novosel o društvenom položaju žena u Hrvatskoj. Prvo je istraživanje provedeno 1999. godine, drugo 2016. godine, oba na petstotinjak studenata Sveučilištu u Zagrebu, a rezultati drugog istraživanja objavljeni su u novom broju časopisa »Politička misao«. Rezultati istraživanja indirektno opisuju smjer društvenog razvoja, ali i stupanj istinske rodne ravnopravnosti u društvu, tvrdi autorica.


U percepciji uloge žene i muškarca izvan doma, dakle u sferi profesionalnog i javnog, u 17 godina, koliko je proteklo između dva istraživanja, registrirane su brojne promjene koje ukazuju na porast egalitarnosti. Odgoj i obrazovanje znatno su rjeđe percipirani kao tipično žensko zanimanje. Koncem 20. stoljeća tako je odgoj i obrazovanje percipiralo 97 posto ispitanica i 93 posto ispitanika, a danas tek 32 posto žena i 46 posto muškaraca. Jasno je da je u znatnom porastu broj onih koji tvrde da su ta zanimanja podjednako primjerena za oba spola, a sličnu sudbinu, navodi Leiner Novosel, doživjeli su administrativni i tajnički poslovi koji se danas u golemoj većini slučajeva tretiraju kao zajednički, a ne ženski.




Dominantno muška zanimanja 1999. godine sve se manje doživljavaju kao takva. Da su direktorski i menadžerski poslovi zajednički, danas misli 82 posto ispitanika i 70 posto ispitanica, što znači da i danas više žena te poslove doživljava kao muške. Sudstvo također više nije tipično muško zanimanje, već je i ono zašlo u sferu rodne jednakosti, barem na razini percepcije studenata, a postoci su nešto veći od onih za direktorske i menadžerske poslove.


Bez obzira na činjenicu da je u politici aktivno više muškaraca te da su na visokim funkcijama češće muškarci, percepcija je promijenjena. Prije 18 godina 86 posto ispitanika i 88 posto ispitanica smatralo je da je politika muško zanimanje, a u prošlogodišnjem istraživanju 78 posto ispitanika i 61 posto ispitanica ustvrdilo je da je bavljenje politikom prihvatljivo za oba spola.


Ženske zadaće


Zanimljivo je da se ta porast percepcije egalitarnosti nije odrazila na brigu oko zarade. Ona je, baš kao i u istraživanju iz 1999., podjednaka briga za oba spola, ali znatno je porastao broj onih koji smatraju da je to zadatak muškaraca. U prvom istraživanju briga oko zarade bila je podjednaka za 84 posto ispitanica i 63 posto ispitanika, dok je u drugom istraživanju ta briga podjednaka za svaku drugu ispitanicu i 56 posto ispitanika. Prije 18 godina svaka sedma žena je smatrala to zadatkom muškaraca, danas svaka druga, tada je svaki treći muškarac tvrdio da je to njegov zadatak, danas dva od pet.


Kada toliko mnogo ispitanika misli da je zadatak muškarca da donosi novac u kuću, onda nije nelogično da mnogi misle da je žena ta čija je dužnost obavljati kućanske poslove. Kućanski su poslovi, iako uz malu promjenu, dominantno ženski. Nekad je 97 posto ispitanika smatralo da oni pripadaju ženama, a to je mišljenje dijelilo 87 posto žena. Smanjen je broj muškaraca koji tako misle na 78 posto, dok je udio žena ostao gotovo nepromijenjen – 85 posto.


Znatan pad bilježi uključenost oba spola u brigu za djecu i njihov odgoj, ali raste broj onih koji smatraju da je riječ o ženskoj dužnosti. U znatno većoj mjeri to tako percipiraju ispitanice (75 posto) nego ispitancii (57 posto). Kućanski poslovi, briga za djecu, uključujući i odlazak dječjem liječniku i roditeljske sastanke i briga za starije članove obitelji ostali su tipično ženske zadaće, čak i u većoj mjeri nego koncem prošloga stoljeća.