Prvih godinu dana predsjednice RH

Istraživanje: Građani o dobrim i lošim potezima predsjednice, slučaju Lozančić, suradnji s premijerom Oreškovićem…

P. N.

Ilustracija

Ilustracija

Kao loše i negativne poteze predsjednice 38 posto građana vidi uklanjanje Titove biste iz ureda predsjednika, za 36 % njih to su nedavna pomilovanja dok 33 % ispitanika smatra negativnim inzistiranje na preseljenju ureda



Po čemu građani pamte prvih godinu dana Kolinde Grabar Kitarović kao predsjednice Hrvatske, koji su motivi razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, te između ostalog kako je predsjednica funkcionirala s bivšim, a kako s današnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Koji su dobri, a koji loši potezi predsjednice, otkriva istraživanje Nove TV provedeno na 602 punoljetna građanina.


Kao razlog zašto je predsjednica razriješila ravnatelja SOA-e, 13 % građana navelo je da predsjednica želi kontrolirati tajne službe odnosno želi svoje ljude, dok 11% misli da je to učinila radi nanošenja štete njezinu ugledu u vezi situacije s Zdravkom Mamićem. Njih 10% pak motiv vidi u tome da su uočeni propusti u radu službi odnosno da predsjednica želi profesionalizaciju tajnih službi. Za 8 % građana, razlog je da se predsjednica želi riješiti kadrova Zorana Milanovića, dok njih 5 % vidi razlog u tome jer nije obavještena da se druži s osobama koje su pod mjerama praćenja. Za 4 % građana ona je izgubila povjerenja, a za isti broj građana motiv su osobni razlozi, povrijeđeni ego i taština. Kod 13 % ispitanika motiv je nešto drugo, a njih 45% ne zna odgovor na ovo pitanje.


Ono što bi izdvojili kao dobre i pozitivne poteze predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prvih godinu dana mandata, 55 % građana izdvojilo je suradnju zemalja Baltik-Jadran-Crno more, a njih 46 % odluku o privremenim uredima u Splitu, Puli i Vukovaru. Kao dobar potez 44% građana vidi smjenu Vladimira Šeksa nakon utjecaja na pomilovanja, a za njih 42 % to je obilazak branitelja na prosvjed u Savskoj. Za 32 % građana pozitivan potez je i priopćenje traženja ostavke Zorana Milanovića.




Kao loše i negativne poteze predsjednice u godinu dana, 38 % građana vidi uklanjanje biste Josipa Broza Tita iz ureda Predsjednika, za 36 % njih to su nedavna pomilovanja osoba dok 33 % smatra negativnim njeno inzistiranje na preseljenju ureda. Za 30% građana loš potez je smjena ravnatelja SOA-e, a kod 28% građana to je priopćenje u kojem traži ostavku Zorana Milanovića.


Suradnja predsjednice s Vladom Zorana Milanovića je ocijenjena vrlo loše, s prosječnom ocjenom 2,3, dok je suradnja s Vladom Tihomira Oreškovića  ocijenjena s 3,5.