Slučaj Dajla

Istrani Papi: Obuzdajte pohlepne benediktince

Denis Romac

Porečko-pulska biskupija benediktincima iz Praglie uskoro mora uplatiti oko 4,5 milijuna eura, zbog čega joj prijeti bankrot, upozoravaju istarski intelektualci te pozivaju Papu da »donese objektivnu odluku i Crkvu rastereti neugodnog balasta gramzivosti



RIJEKA  Iako neki misle kako je predsjednik Ivo Josipović u listopadu prošle godine, kada je bio u svom prvom službenom posjetu papi Franji, propustio izvrsnu priliku da novog papu upozna i sa slučajem Dajla, nema nikakve sumnje kako je papa Franjo dobro obaviješten o tom jedinom neriješenom pitanju u tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima Hrvatske i Vatikana.


   Samo nekoliko dana nakon što je Josipović bio u Vatikanu, naime, skupina od više od dvije stotine intelektualaca i uglednika s područja Porečko-pulske biskupije – profesora, liječnika, inženjera, pisaca, novinara… – poslala je na vatikansku adresu pape Franje (Njegova Svetost Papa Franjo; Državno tajništvo Sv. Stolice; nadležna Kongregacija (Congregatio pro Institutis Vitae Consecratae et Societatibus Vitae Apostolicae) pismo u kojem ga izvještava o tom zamršenom imovinsko-pravnom i političkom slučaju, uz zamolbu poglavaru Rimokatoličke crkve da u svjetlu promjena u Rimskoj kuriji preispita i slučaj Dajla, kako bi se pronašlo pravično rješenje koje neće biti protiv interesa crkve u Istri, vjernika i hrvatskog naroda u cjelini.


   Milijunski penali


U inicijativnom odboru obraćanja papi Franji su poznati hrvatski novinar s rimskom adresom Aldo Sinković, politolog Mario Sošić, bivši hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević, Josip Šestan i drugi. Pismo će sutra biti predstavljeno i široj javnosti na konferenciji za novinare u Puli, a njegovi potpisnici uvjereni su da njegov sadržaj, kako i stoji u pismu, »podržava većina građana, vjernika i kolega u Istri«.


   – Osnovni poticaj za upućivanje ovoga pisma povezan je s bolnim promjenama koje se događaju u Rimskoj kuriji, u nadi da će se u našu Biskupiju ponovno vratiti pravda i istina. Kako Vam je poznato, istaknuto je u pismu, »Biskupija, nakon teške intervencije Rimske kurije, mora ustupiti veliku sumu novca benediktincima iz Praglie (Italija) u ime Župe (Opatije) iz Dajle koju su oni napustili 1948. godine, za što su materijalno obeštećeni od Italije«, izvještavaju potpisnici pisma papu Franju, ukazujući na dobro poznatu činjenicu da Porečko-pulskoj biskupiji uskoro stiže na naplatu iznos od oko četiri i pol milijuna eura, zbog čega joj prijeti bankrot. Naime, prema ugovoru između Abbazije, hrvatske tvrtke benediktinaca iz Praglie, i Porečko-pulske biskupije, a nakon što su lanjskom odlukom Visokog upravnog suda Dajla i njezine vrijedne nekretnine i zemljište, od strane kardinalske komisije procijenjeni na oko 90 milijuna eura, ponovno vrate Crkvi, odmah stupa na snagu i onaj dio ugovora koji predviđa naplatu milijunskih kamata i penala, što će istarsku Crkvu odvući u financijsku propast. Riječ je, naravno, o ugovoru što ga je porečki biskup Ivan Milovan svojedobno odbio potpisati, zbog čega je vatikanski kardinal Tarcisio Bertone, tadašnji državni tajnik Svete Stolice, i donio onu znamenitu odluku kojom je tvrdoglavog Milovana »na jednu minutu suspendirao«, poslavši zamjenskog biskupa da odradi njegov posao.   

Nada u istinu i pravdu




Istarski intelektualci bez okolišanja upozoravaju papu Franju kako je »ponašanje pojedinih dužnosnika iz Državnog tajništva Sv. Stolice kod većine naših biskupa, svećenika i vjernika ocijenjeno veoma negativno, kao očigledna nepravda koja je dovela i do njihovog distanciranja od Crkve«. »Smatramo da će osoba poput Vas, koja nije ni na koji način bila uključena u sve to, biti u stanju osigurati ravnopravnost i donijeti objektivnu odluku. Molimo da Vaša Svetost intervenira kako bi se javno mnijenje i naši vjernici uvjerili da u Crkvi postoji istina i pravda. Sudeći po informacijama koje prenose mediji i državna tijela – s kojima raspolažemo, Opatija iz Praglie olako je dopustila da postane talac brzog i lakog bogaćenja, u Rimskoj kuriji pronašavši oslonac na štetu Crkve….«.


   Slučaj Dajla, nema nikakve sumnje, stavit će na kušnju papu Franju i njegovu novu vatikansku politiku, koja želi preobraziti Crkvu i rasteretiti je neugodna balasta gramzivosti, bogatstva i moći, što je na crkvena pleća natovaren proteklih godina i desetljeća. Jer u slučaju da se taj vatikanski preobrat ne reflektira i na slučaj Dajla, mnogi – i to ne samo potpisnici ovog pisma – zapitat će se je li uopće riječ o preobratu.