Jednim udarcem...

Istragom Porezne uprave u Sisku Milanović ‘udara’ na Linića?

Portal Novilist.hr

Ako bi se utvrdilo da je u kupoprodaji sporne nekretnine Hitne pomoći u Sisku upravo pogrešna procjena Porezne uprave bila ključna za djelo za koje županicu tereti DORH, tada bi netko u Linićevu resoru – ili on sam – trebao (mogao) hijerarhijski odgovarati



ZAGREB  Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a, predsjednik stranke Zoran Milanović na izravno pitanje treba li sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel dati ostavku na tu funkciju, odgovorio je da je to nešto s čime se “ona sama mora nositi i sama odlučiti”.


 »Samo me nemojte pitati što bih napravio na njenom mjestu, jer to ne znam, i kroz kakvu dramu prolazi. I ne mogu odgovarati na hipotetsko pitanje. Ali, to je nešto s čim se ona u ovom trenutku treba nositi i sama odlučiti. Da, nije jednostavno, nije lako, nema dva ista slučaja. Ona je izabrana kao osoba, a bila je kandidat SDP-a. Što je tu pretegnulo, to je teško reći. U ovom trenutku ona više nije u užem stranačkom vodstvu, odstupila je sama, što cijenimo, a dalje je na njoj«, rekao je Milanović


Predsjednik SDP-a, dakle nije od Marine Lovrić-Merzel eksplicitno zatražio da podnese ostavku na mjesto županice, dapače, dao joj je još kredita da se pokuša utvrditi istina, a lopticu je prebacio na Poreznu upravu i Ministarstvo financija kao nadležno. Najavio je, naime, da će od ministra financija Slavka Linića sutra zatražiti da podastre izvješće o radu Porezne uprave Sisačko-moslavačke županije, gdje su poreznici dali procjenu vrijednosti objekta Hitne pomoći, a koja se pokazala spornom.




Među novinarima odmah je počela kolati teza da time šef stranke ponovno izlaže ministra Linića te je da to ustvari posredni udar na njega, s kojim već mjesecima gotovo da ne komunicira, a ako bi se utvrdilo da je u kupoprodaji sporne nekretnine Hitne pomoći u Sisku upravo pogrešna procjena Porezne uprave bila ključna za djelo za koje županicu tereti DORH, tada bi netko u Linićevu resoru – ili on sam – trebao (mogao) hijerarhijski odgovarati. Naime, nezavisni vještaci procijenili su sporni objekt na pet milijuna kuna, a Porezna uprava na 10 milijuna, i Milanović želi da se to do u detalje ispita.


No, ako bi netko u Ministarstvu financija trebao odgovarati, to bi tada bio »bypass« kojim bi onda šef stranke jednim udarcem riješio više muha, figurativno rečeno.