Investitori na vidiku

Za golf resort kod Ližnjana zainteresirani ulagači s Bliskog istoka

Cristian Bruno Galić

U zadnja dva mjeseca imali smo vrlo zanimljive susrete i razgovore s osobama iz golf branše i bankarskih institucija. Bilo je i konkretnih ponuda te mislim da smo na dobrom putu za pronalazak najboljeg investitora. Mogu potvrditi da se radi o ozbiljnim partnerima iz Europe i s Bliskog istoka, kaže direktor BTC-a Arn Willems



PULA  Posljednjih nekoliko tjedana imali smo vrlo konkretnih i ozbiljnih ponuda za kupnju projekta izgradnje golf resorta na Marleri kod Ližnjana, potvrdio je Glasu Istre  Arn Willems, generalni direktor tvrtke GTC Globe Trade Centre, koja je većinski vlasnik tvrtke Marlera Golf LD. Potonja je, naime, tvrtka koja nosi cijeli projekt golfa na Marleri u koji je dosad, za raznu dokumentaciju, kupnju zemljišta, poreza, naknada i svih ostalih davanja državi i Općini Ližnjan, utrošila nekoliko milijuna eura.


  Arn Willems potvrdio nam je da bi idući tjedan u Ližnan mogli stići zainteresirani investitori.


 – Mislim da smo na dobrom putu za pronalazak najboljeg investitora. Mogu potvrditi da se radi o ozbiljnim partnerima iz Europe i s Bliskog istoka. Uz njih stoje poznate svjetske banke i mislim da je ovo konačno dobar pokazatelj za razvoj projekta izgradnje golf resorta na Marleri. Nakon Uskrsa dolazimo u Ližnjan pokazati lokaciju i tada ćemo imati puno boljih informacija za vas, izjavio je Willems.




 Bageri su na Marleru, doduše, stigli prije godinu dana, no samo kako bi ogradili buduće veliko gradilište. No, nakon par dana i ograđivanja, strojevi su stali. Ostali su čelični kontejner i žica, a na Marleri se i dalje sade kupus, kelj, karfiol, brokula, pšenica…


Nositelj projekta tvrtka Marlera Golf LD u 12 godina postojanja ishodovala je potrebnu dokumentaciju i sve građevinske i lokacijske dozvole za početak gradnje. No, kao što smo već pisali, ovaj projekt vrijedan više od 100 milijuna eura zbog nedostatka novca nije dalje nastavljen.


 Načelnica Općine Ližnjan Maja Cvek kaže da su, što se Općine tiče, stvari vrlo jasne.


 – Općina Ližnjan od prvog dana podržava ovaj projekt i to će činiti i ubuduće. Nema nikakvih zapreka da se taj projekt na području naše općine ne ostvari. Za nas i za sve naše žitelje ovaj bi projekt donio nova radna mjesta i sigurna sam da bi Ližnjan doživio preobražaj u pozitivnom i gospodarskom smislu, izjavila je Cvek.


 Podsjetimo, na Marleri bi se trebao izgraditi golf resort na ukupnoj površini od 130 hektara. Igralište bi imalo 27 rupa, hotel s pet zvjezdica i kompleks apartmana i vila za odmor. U tom kompleksu trebalo bi se zaposliti nekoliko stotina ljudi koji bi radili tijekom cijele godine. Prije toga u Ližnjanu bi boravilo otprilike 500 građevinara raznih profila koji bi bili angažirani u izgradnji kompleksa. Projekt je vrijedan oko 130 milijuna eura. Prema izjavama GTC-a, investitori bi angažirali domaće tvrtke za izgradnju resorta.