Povratak Moše Pijade i Ivo Lole Ribara

Pulski SDP predlaže vraćanje »partizanskih« imena osnovnim školama

Hina

»Živimo na području koje njeguje antifašističke tekovine te smatramo da isto treba njegovati i dalje, premda se danas suočavamo s pokušajima desničarenja i proglašavanja antifašizma krivom opcijom«, poručio je Ferić



PULA – Predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić najavio je danas da će, povodom obilježavanja Dana Istarske županije i 70. obljetnice 43. istarske partizanske divizije, pulskom gradonačelniku i Gradskom vijeću predložiti promjenu, odnosno vraćanje starih imena pulskim osnovnim školama vezanih uz NOB.


Ferić je na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno s predsjednikom pulske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Livijom Blaškovićem, naveo kako SDP predlaže da se, primjerice, osnovnoj školi Šijana vrati ime »Neven Kirac«, osnovnoj školi Centar ime »Moša Pijade«, školi Kaštanjer »Ivo Lola Ribar«, školi Veruda »119. brigade«, školi Vidikovac ime 43. Istarske divizije, a osnovnoj školi Stoja ime »Vladimir Gortan«.


»Živimo na području koje njeguje antifašističke tekovine te smatramo da isto treba njegovati i dalje, premda se danas suočavamo s pokušajima desničarenja i proglašavanja antifašizma krivom opcijom«, poručio je Ferić. Dodao je kako ova inicijativa ne iziskuje nikakve financijske troškove, a pod ingerencijom je Grada Pule, što olakšava sveukupnu proceduru.




Livio Blašković pohvalio je ovu inicijativu te istaknuo kako će ista pridonijeti da se veliki antifašistički borci nikad ne zaborave, a mlađe generacije upoznale bi se s njihovim velikim doprinosom Istri.