Ministarstvo znanosti opet zabranilo studijski program ECPD-a u Puli

Nasamareni studenti: Stopiran rad studija koji dijeli skupe i – bezvrijedne diplome

Ingrid Šestan Kučić

EuropskI centar za mir i razvoj (ECPD) već drugi puta izvodi studijski program koji nema dopusnicu niti akreditaciju Ministarstva. Nakon zeničkog, studij se sada realizira s kragujevačkim sveučilištem,  a jednogodišnja školarina iznosi – 2.000 EURA. No, kada se studij i završi diploma u Hrvatskoj ne  vrijedi



RIJEKA Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pismenim je putem od Europskog centra za mir i razvoj (ECPD)  zatražilo da odmah prestane s izvođenjem djelatnosti visokog obrazovanja.


Takva je odluka uslijedila, kažu u Ministarstvu, nakon  niza upita studenata ima li ECPD, koji svoje programe provodi na Politehnici Pula – Viskoj tehničko-poslovnoj školi, dopusnicu za studijski program koji je pokrenut u suradnji s Univerzitetom iz Kragujevca.


Neslužbeno se radi o preddiplomskom studiju zdravstvene njege i sestrinstva, a prema podacima Ministarstva EPCD ne samo da nema dopusnicu, nego ne postoje nikakvi podaci da takva ustanova postoji u hrvatskom visokoškolskom prostoru.




– Europski centar za mir i razvoj nije evidentiran u Upisniku visokih učilišta koje vodi ovo ministarstvo niti imamo podatak da je »studijski program« koji izvodi ECPD akreditiran od nacionalnog akreditacijskog tijela Republike Hrvatske. 



S provođenjem studija koje Hrvatska ne priznaje ECPD bajpasira hrvatski  zakon, kaže dekan riječkog Medicinskog fakulteta prof. dr. Alan Šustić, ocjenjujući programe koji se provode u okviru ECPD-a klasičnom prijevarom Hrvatske.– Radi se o poluilegalnoj organizaciji, a ono što meni nikako nije jasno kako Hrvatska nema mehanizme da to zaustavi. ECPD ne samo da provodi preddiplomske programe, nego se u suradnji s Univerzitetom u Kragujevcu provodi i poslijediplomski doktorski studij iz biomedicine. Onaj tko završi taj studij, iako je studirao u Puli dobiva diplomu druge države i onda u Hrvatskoj nostrificira tu diplomu i sve to jako skupo plaća. To je bajpasiranje Hrvatske i Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, a u svemu tome još ih država i sufinancira kroz Istarsku županiju, upozorava prof. dr. Šustić.



Nisu u evidenciji


Ministarstvo nema u svojoj evidenciji navedeno ni da Europski centar za mir i razvoj eventualno izvodi združene studije s nekim hrvatskim visokim učilištem. Smatramo važnim naglasiti da svaki građanin, ako ima i najmanju sumnju u akreditiranost ustanove i studija, prije sklapanja ugovora i upisivanja pojedinih studija treba provjeriti akreditiranost studija pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta jednostavnim upitom građana ili provjerom u Upisniku studijskih programa i Upisniku visokih učilišta, navode u Ministarstvu.


 U Ministarstvu također ističu da je za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja bez dopusnice predviđena i novčana kazna u iznosu od 30 do 100 tisuća kuna za prekršaj pravne osobe, a stopirani studij ECPD već je drugi studij te ustanove koji je Ministarstvo iz istog razloga zaustavilo. 


Naime, prije gotovo godinu dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Alan Šustić prvi je upozorio da se u Puli protuzakonito izvode preddiplomski zdravstveni studiji, a riječ je o studijima zdravstvene njege i fizoterapije koji nisu imali ni dopusnicu ni akreditaciju.


Ti su se studiji organizirali u suradnji sa  Zdravstvenim fakultetom Univerziteta iz Zenice i to pune dvije godine, a uz Politehniku i EPCD, potpisnici ugovora spornih studija bili su i Istarska županija te Grad Pula.  


U te dvije godine ukupno je 161 student upisao za Hrvatsku nepostojeći studij i to je masno platio. Naime, samo za jednu godinu cijena školarine iznosila je čak dvije tisuće eura, a nepostojanje dopusnice i akreditacije studijskog programa za te je studente značilo da će unatoč skupim školarinama dobiti diplomu koja nije važeća u Hrvatskoj. 


Samo BiH i Srbija


S obzirom da se studij izvodio prema programu Univerziteta u Zenici ta je diploma vrijedila samo na području Bosne i Hercegovine, a u najnovijem slučaju izvođenja studija prema programu Univerziteta u Kragujevcu ta će diploma vrijediti samo na području Srbije.


Kada su »zenički« studenti shvatili da studiraju nešto što Hrvatska ne priznanje počeli su masovni zahtjevi za prelazak na riječki Medicinski fakultet, što im se nije moglo omogućiti. 


Kao i u najnovijem slučaju nepriznatog studija ECPD-a i tada je reagiralo Ministarstvo te je zabranilo provođenje spornog programa, što je, tvrde u Ministarstvu, i učinjeno, jer studiji su obustavljeni u ožujku ove godine.  


U nalazu Ministarstva prilikom zatvranja tih studija stajalo je kako je za pokretanje spornih studija ideja vodilja bila da će studenti te ustanove zaposlenje potražiti na području Bosne i Hercegovine gdje postoji potreba za takvim kadrom.


Tada se Politehnika, u čijim prostorijama djeluje EPCD, dislocirala od tog projekta, a to je, kažu u Ministarstvu, učinila i sada tvrdeći da nema nikakve veze s najnovijom provedbom zdravstvenih studija ovog puta prema kragujevačkom programu.