Kronologija ovrhe

Kako je Puljanka zbog duga od 2.909 kuna izgubila vrijedan stan

Jagoda Marić

Nada Topić iz Kanade je nazvala banku i rekla da je voljna platiti kad je doznala za dug. No iz banke su rekli da ne mogu ništa učiniti jer su »radnje vezane uz stan već provedene«, kaže odvjetnik Goran Babić



PULA  Puljanka Nina Topić, koja radi u Torontu, izgubila je stan u Puli vredniji od 253 tisuće kuna zbog duga prema Privrednoj banci Zagreb (PBZ) od 2.909 kuna. Banka se namirila u ovršnom postupku nakon što je nekretnina za samo 126 tisuća kuna prodana agenciji za nekretnine Aktiva kapital. No, Ustavni je sud privremeno odgodio izvršenje rješenja o upisu novog vlasnika u zemljišne knjige. No, ostaje pitanje zbog čega Topić, koja je iz Kanade uredno svaki mjesec otplaćivala ratu kredita za stan, nije riješila i dug prema PBZ-u.


Pulski odvjetnik Goran Babić koji je u ime Nine Topić koncem listopada podigao ustavnu tužbu, kaže da je Topić kada je odlazila u Kanadu platila  sve režije.


– Imala je kartice i kada je odlazila rekla mi je da je nastojala riješiti sve dospjele obveze, ali ne može sa sigurnošću reći da je riješila i PBZ. To ćemo znati kada primimo rješenje koje je izdao javni bilježnik u Zagrebu, a koje nije nikad primila. Iz tog je rješenja vidljivo da je poslano na adresu u Zagrebu gdje moja stranka nije nikad živjela jer je tada imala prebivalište u Puli, ispričao nam je Babić.


Kasno nazvala banku




Na pitanje je li se Topić nakon svega obratila PBZ-u da utvrdi o kakvom se dugu radi, Babić veli da je iz Kanade nazvala banku i rekla da je voljna platiti. Iz banke su rekli da nema problema, no da je činjenica da ne mogu ništa učiniti jer su »radnje vezane uz stan već provedene«, odnosno pravo vlasništva je već preneseno.


Općinski sud u Puli pokušao je sve što je bilo moguće da utvrdi točnu adresu Nine Topić, odnosno da dođe do nje u postupku u kojem je izgubila stan zbog duga PBZ Cardu od 2.909 kuna. Tvrde to u svome odgovoru s Općinskog suda u kojem iznose što su sve učinili kako bi obavijestili Topić o tome da se protiv nje vodi postupak, dodajući da je sud, kad je nije uspio pronaći, omogućio da je zastupa skrbnik kojeg je imenovao Centar za socijalnu skrbi.


– Skrbnik nije poduzeo niti jednu radnju u postupku, iako je uredno primio sve odluke i pozive suda, navodi se u odgovoru Općinskog suda iz Pule koji se na opciju sa skrbnikom odlučio nakon što nije uspjela dostava putem Hrvatskih pošta, sudskog dostavljača, niti terenska procjena policije.


Općinski sud je prijedlog za ovrhu dobio 4. veljače 2013. godine, jer je prethodno u ovršnom postupku kod javnog bilježnika Zorke Čavajde iz Zagreba, utvrđeno da ovrhu nije moguće provesti zbog nedostatka novčanih sredstava, o čemu u spisu postoji i obavijest FINE.


Rješenje o ovrsi donijeto je već drugi dan, a dostava na adresu na kojoj je Nina Topić bila prijavljena vratila se uz opasku Pošta. Obaviješten – nije podigao pošiljku. Nakon toga dostavu je pokušao i sudski dostavljač, ali sada je pošiljka vraćena uz napomenu: »Stranka prodala stan, odselila u Ameriku«. Nakon toga je sud zatražio od policije terensku provjeru adrese Nine Topić, pa je policija izvijestila da Nina Topić ne stanuje na toj adresi.


Sud pokušao sve


– Policijski službenici su razgovarali sa osobom Ljiljanom Papak-Drandić, koja je u prijateljskim odnosima s Ninom Topić, koja im je rekla da se Nina Topić nalazi u Kanadi. S obzirom da niti policijski službenici nisu uspjeli utvrditi adresu imenovane, Centar za socijalnu skrb Pula rješenjem od 11. 07. 2013. godine imenovao je Nini Topić skrbnika za poseban slučaj kao osobi nepoznata boravišta. Sve daljnje dostave vršene su u skladu sa zakonom, imenovanom skrbniku, objašnjavaju iz Pulskog suda. Ipak, još jednom su pokušali dostaviti obavijesti Nini Topić, ali neuspješno i sudski dostavljač navodi »Stranka odselila, nova adresa nepoznata«.


Nina Topić, otkrivaju na sudu, javila im se prvi put mailom 14. listopada 2014. godine (nakon što je nekretnina prodana na javnoj dražbi) u kojem navodi da u Hrvatskoj ne živi od 2009. godine, a svoju adresu u Kanadi je prvi put sudu dostavila mailom desetak dana kasnije. Iz svega toga, poručuju sa suda u Puli razvidno je da je sud zaista pokušao sve što je bilo moguće kako bi utvrdio točnu adresu ovršenice, kao i da omogući zakonito zastupanje iste po skrbniku imenovanom od strane Centra za socijalnu skrb.