Styria preuzima Glas Istre?

Kajin: Ovo nije samo bitka za Glas Istre, već bitka za slobodu govora u Istri

Davor Šišović

"Pred Glasom Istre je vlasničko restrukturiranje, a iza Glasa Istre je vjerojatno najsramnije razdoblje uređivanja nekog medija, ne samo u Istri, nego i u Hrvatskoj. Medijski prostor Istre se kupovao javnim novcem, i to od ekipe koja je dopustila da Istru 'preplavi' bijelo", rekao je također Kajin na presici



Današnja pazinska presica Damira Kajina bila je posvećena situaciji u Glasu Istre i Novom listu. “U pismu novinara Glasa Istre iznijet je manifest trenutnog političkog i gospodarskog stanja u Istri”, ustvrdio je Kajin i dodao da je za takvo stanje odgovoran “IDS, koji ne dozvoljava medijsku nezavisnost Glasa Istre”.


Kajina je pogodilo i što je to pismo objavljeno na dan kada se obilježavao Dan Statuta Istarske županije, dokumenta koji je i on, rekao je, “napisao, potpisao, branio i živio”, da bi sve što je stajalo u tom Statutu sada bilo “iznevjereno, a Istra je rovinana”.


“Pred Glasom Istre je vlasničko restrukturiranje, a iza Glasa Istre je vjerojatno najsramnije razdoblje uređivanja nekog medija, ne samo u Istri, nego i u Hrvatskoj. Medijski prostor Istre se kupovao javnim novcem, i to od ekipe koja je dopustila da Istru ‘preplavi’ bijelo”, rekao je također Kajin na presici.




S obzirom na glasine da bi Glas Istre trebala preuzeti Styria, koja je vlasnik desničarskog Večernjeg lista, Kajin se zabrinuo hoće li time doći i do udara na istarski antifašizam, no svejedno je ustvrdio da “bilo što što bude bit će bolje od ovakvog Glasa Istre”.


“Ovo nije samo bitka za Glas Istre, već bitka za slobodu govora u Istri, i dosta je bilo toga da mediji budu u rukama vlastodržaca. Istri treba nova politika, koja će u Istri biti politika čistih ruku, a prema Zagrebu politika čistih računa”, zaključio je saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu.