Za Livija Crljenicu pravda je spora, ali dostižna

Isplatilo se: Nakon dugih 13 godina pravne bitke s bankom vratio je svoju kuću

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Od izmišljenog kredita koji je tobože plasirala banka, nikada nije dobio ni lipe. Vrhovni sud donosi odluku kojom se dokazuje da je Crljenica vlasnik svoje kuće, a banka mu treba nadoknaditi troškove parničnog postupka



PULA » Livio Crljenica iz Marčane nakon trinaest godina vođenja spora sa Zagrebačkom bankom danas napokon vjeruje u uzrečicu »Pravda je spora ali dostižna«. Vjeruje i u to da pravna država ipak funkcionira.


  Njegova kalvarija počinje prelaskom u Zagrebačku banku. Naime, Livio je poslovanje svoje tvrtke Mediteran d.o.o. prenio u Zagrebačku banku od koje je očekivao korektnu poslovnu suradnju, a 1999. banka je tvrtci Mediteran obećala odobriti kredit od tadašnjih 200 tisuća njemačkih maraka. Nije ni slutio što će se u kratkom vremenu dogoditi s njegovom imovinom. Banka je na zahtjev tvrtke Mediteran obećala plasman u vidu kredita na iznos od 200 tisuća njemačkih maraka. Vjerovao je u ono što je dogovorio, pa je od banke pripremljeni Ugovor o osiguranju novčane tražbine prijenosom vlasništva nekretnina potpisao i ovjerio kod javnog bilježnika. S druge strane, zastupnik banke je samo potpisao taj ugovor. Nakon toga počinje agonija kroz koju prolazi on i cijela njegova obitelj.


  Banka je trebala nakon sklapanja tog ugovora proslijediti sredstva, no to se nije dogodilo. Ugovor o kreditu nije bio sklopljen, a s druge strane obveza koja je ustanovljena ugovorom o fiduciji, bila je razlog vođenja parnice koja je razriješena tek presudom Vrhovnog suda. Za vođenje te parnice Livio Crljenica je angažirao odvjetnika Branislava Vukojevića iz Pule koji je pokrenuo postupak radi utvrđenja ništetnosti ugovora o fiduciji pred Općinskim sudom u Puli. Taj proces je završio presudom Vrhovnog suda, kojom je tužbeni zahtjev u cijelosti usvojen i Zagrebačkoj banci je oduzeto pravo vlasništva nad nekretninama Livija Crljenice.  Naime, banka nije zaključila ugovor o kreditu, već je temeljem zaključenog ugovora o fiduciji prenijela pravo vlasništva na kući Livija Crljnice u svoje vlasništvo, uz zabilježbu da je prijenos izvršen radi osiguranja novčane tražbine. Nakon toga, banka je provela postupak stjecanja punopravnog vlasništva za namirenje tražbine od 200 tisuća njemačkih maraka, koju nije isplatila tvrtci Mediteran d.o.o.

  Crljenica je konačno dokazao da novčana tražbina nije nastala, jer banka nije imala, niti je dobila mjenicu i mjenično očitovanje, koja je bila uvjet za dokazivanje postojanja tražbine. Naime, po ugovoru o fiduciji dospjelost tražbine od 200 tisuća njemačkih maraka banka je morala dokazati predajom mjenice na FINA-u. Banka mjenicu nije imala, pa nije mogla dokazati postojanje tražbine.




  Banka je dakle zaključila ugovor o fiduciji, a da istovremeno nije dala ništa – kaže nam Livio. Dakle, u Livijevom slučaju kredita nije bilo. Radilo se zapravo o simulaciji kredita koji je tobože plasirala banka.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…