Suprotstavljeni stavovi u centru Zagreba

Istovremeni prosvjed protiv abortusa i za pravo žena na izbor: U povorci “Hod za život” i Sanja Orešković

Ljerka Bratonja Martinović

Premijerova supruga Sanja Orešković / Foto Darko JELINEK

Premijerova supruga Sanja Orešković / Foto Darko JELINEK

U povorci »Hod za život«, koja će se uputiti od Trga kralja Tomislava do središnjeg zagrebačkog trga, najavljuje se  sudjelovanje  Sanje Orešković. Hoće li uz nju biti i premijer, nije poznato



ZAGREB  Dvije suprotstavljene povorke aktivista i građana susrest će se danas na zagrebačkom Zrinjevcu po pitanju prava na pobačaj. »Hod za život« građanska je pro-life inicijativa koja se zalaže za zaštitu nerođenog ljudskog života, a pod geslom »Za život, obitelj i Hrvatsku« okupit će pobornike udruga U ime obitelji, Vigilare, SKAC, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda…


Pozivaju se na vrijednost, jedinstvenost i dostojanstvo života svakog ljudskog bića od začeća, te traže da se majkama i obiteljima u Hrvatskoj pruži društvena i ekonomska potpora da bi se umjesto na pobačaj, odlučili na dijete više. Povorka se održava po uzoru na slične povorke u Španjolskoj, SAD-u, Kanadi, Poljskoj, Italiji…


Istodobno, na gotovo istom mjestu održat će se i protestni skup inicijative »Obrani pravo na izbor«, koji će stati u obranu života i zdravlja žena, prava na donošenje odluka o vlastitom tijelu i usprotiviti se kriminalizaciji pobačaja.


Premijerova supruga




U povorci »Hod za život«, koja će se uputiti od Trga kralja Tomislava do središnjeg zagrebačkog trga, najavljuje se  sudjelovanje premijerove supruge, Sanje Orešković. Hoće li uz nju biti i premijer, nije poznato. Iz njegovog ureda potvrdili su da u protokolu nije predviđen odlazak na taj događaj, a hoće li Tihomir Orešković tamo biti u privatnom aranžmanu, ne znaju reći.


Na pola puta između dvije gradske lokacije kuda će se kretati pro-life povorka, na Strossmayerovom trgu, u isto vrijeme prosvjedovat će građani koji podržavaju pravo žene na izbor i zaštitu reproduktivnih prava. Između dvije suprotstavljene struje već su počele frcati iskre, izazvane grafitima koji su u noći s četvrtka na petak osvanuli čitavom trasom kuda će se kretati Hod za život.


Isprovocirani grafitima »Pravo na izbor« predstavnici udruge Vigilare slučaj su prijavili policiji, dok organizatori drugog prosvjeda tvrde kako s tim nemaju ništa. Ukoliko tenzije između dviju skupina putem ne eskaliraju, povorka Hod za život trebala bi, prema planu, stići na Trg bana Jelačića oko 11,30 sati, a tamo je predviđen i trosatni program.


Civilizacijski doseg


Dok organizatori »Hoda za život« daju do znanja da više od 75 posto žena koje se odluče na pobačaj ekonomske razloge i pritisak okoline navode kao glavne razloge takve odluke, te traže da se ženama u Hrvatskoj omogući bolje usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života, iz inicijative »Obrani pravo na izbor« spomenutu povorku vide kao  nastavak pohoda klerikalne inicijative na reproduktivna prava žena.»Pod jeftinom krinkom zaštite života, obitelji i obiteljskih vrijednosti te promicanja demografskog napretka i razvitka  Hrvatske, ovakve inicijative imaju za cilj oduzeti ženi pravo da sama odlučuje o svom životu«, poručuju organizatori prosvjeda. Podržao ih je i Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske, gdje najavljuju borbu protiv svih koji na dokidanju ženskih ljudskih prava i kontrolom tijela žena žele graditi političke karijere. »Prava žena na reproduktivno zdravlje i autonomno odlučivanje o vlastitom tijelu civilizacijsko su dostignuće, naša se tijela i naše pravo na izbor ne smiju dovesti u pitanje«, poručuju iz SDP-a.