Incijativa u ofenzivi

“Istina o Istanbulskoj” dopunila referendumsko pitanje, sada bi dopisivali članke u Ustav

Hina

Prethodno formulirano referendumsko pitanje »Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju» prošireno je rečenicom »da se u članku 133. Ustava Republike Hrvatske doda 5. stavak, koji glasi: 'Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodnih organizacija i saveza onakvom većinom glasova zastupnika kakva je potrebna za potvrđivanje međunarodnih ugovora i davanje ovlasti međunarodnim organizacijama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum'«.



Građanska inicijativa »Istina o Istanbulskoj« izvijestila je u petak na konferenciji za novinare da je dopunila referendumsko pitanje proširenjem 133. članka Ustava koji Saboru daje nedvojbeno pravo na otkazivanje međunarodnih konvencija.


Prethodno formulirano referendumsko pitanje »Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju» prošireno je rečenicom »da se u članku 133. Ustava Republike Hrvatske doda 5. stavak, koji glasi: ‘Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodnih organizacija i saveza onakvom većinom glasova zastupnika kakva je potrebna za potvrđivanje međunarodnih ugovora i davanje ovlasti međunarodnim organizacijama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum’«.


Drugi dio pitanja potreban je da bi se otklonile bilo kakve dvojbe oko realizacije prvog dijela pitanja, premda je jasno da onaj tko ima pravo sklapati konvencije ima pravo i na njihovo otkazivanje, kazala je predstavnica inicijative Kristina Pavlović.




Vrijeme prikupljanja potpisa ostalo je, kako i ranije rečeno, od nedjelje 13. do nedjelje 27. svibnja. Predviđeno je oko 1500 mjesta na kojima će se diljem Hrvatske skupljati potpise, rečeno je.


Također, tiskani su promocijski materijali i za sada ide sve po planu, iako pripreme nailaze na prepreke administrativne prirode, rekao je Željko Sačić.


Dominik Visković izrazio je očekivanja da će se prikupiti više od 400.000 potpisa, što je dovoljno s obzirom da iza referenduma stoje dvije inicijative. Nadam se da će ubuduće biti više zajedništva, kazao je Visković.


Veliki skupovi u Splitu i Zagrebu pokazali su stav naroda i želju da zaštiti svoje interese. Imamo veliku potporu hrvatskih građana i vjerujem da ćemo pokazati zajedništvo, kkao bi se postiglo ono što su saborski zastupnici propustili slušajući stranačka vodstva, rekla je Rozalija Bartolić.


Građansku inicijativu »Istina o Istnabulskoj« osnovala je 31 udruga, među ostalima Glas roditelja za djecu – GROZD, Centar za obnovu kulture, Udruga Vigilare, katolička društva liječnika i prosvjetnih djelatnika, Hrvatski pokret za život i obitelj, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i dr.


Na internetskoj stranici inicijative navodi se da je podržava Europski kršćanski politički pokret – ECPM, »jedina europska politička stranka koja promišlja i radi na kršćansko-demokratskoj politici u Europi s eksplicitno kršćansko-socijalnog stajališta«.