Kupujmo talijansko

Istarski restorateri po namirnice u – Italiju

Barbara Ban

Neće biti dizanja cijena jer nije bilo ni nekih značajnijih spuštanja kada se lani PDV s 25 posto smanjio na 13 posto. Ipak bit ćemo primorani poduzeti neke korake. Jedan od njih je odlazak u inozemstvo po namirnice budući da kod nas stalno rastu cijene i drugi troškovi, kaže nam ugostitelj Dušan Černjul, koji vodi mali hotel i restoran Velanera u Šišanu kraj Pule



PULA  Ugostitelji u 2014. možda neće dizati svoje cijene zbog povećanja PDV-a u ugostiteljstvu sa 10 na 13 posto, ali će zato mnogi, kako bi izašli »van« sa sve većim troškovima namirnica, energenata i davanja, jednostavno odlaziti preko granice po namirnice.


Na taj način možda neće ispaštati krajnji korisnici, kojima su cijene u restoranima i sada već dosta visoke, ali će zato to na svojim leđima očito osjetiti trgovci i tržnice. 


  – Neće biti dizanja cijena jer nije bilo ni nekih značajnijih spuštanja kada se lani PDV s 25 posto smanjio na 13 posto. Ipak bit ćemo primorani poduzeti neke korake. Jedan od njih je odlazak u inozemstvo po namirnice budući da kod nas stalno rastu cijene i drugi troškovi, kaže nam ugostitelj Dušan Černjul, koji vodi mali hotel i restoran Velanera u Šišanu kraj Pule, a i predsjednik je Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije. 




  – Naravno da je istarski pršut nezamjenjiv, kao i istarski sir, tartufi, boškarin i riba. To će uvijek koštati. Šteta je samo što za te proizvode rastu cijene, a kvaliteta pada, upozorava Černjul. 


  Da već sada dio namirnica zbog visokih cijena nabavlja u Italiji, priznaje i bujski ugostitelj Edi Prodan, vlasnik konobe Nono u Petroviji, koji cijene na svom jelovniku zbog većeg PDV-a neće dizati. 


  – Nabavljam nekoliko artikala iz Italije jer nam je povoljnije. Imamo tamo dobavljača sira i riže. Ostalo kupujemo ovdje, a kako je krenula ova kriza, ali i otkada su se otvorile granice, primijetili smo da su neki dobavljači domaćih namirnica smanjili cijene svojih proizvoda što je dobro, navodi nam Prodan. 


  Da se o dizanju cijena negdje ipak razmišlja, tvrdi nam pak umaški ugostitelj Marino Paretić. Ali, to će se dogoditi, kaže, ako se nastavi rast cijena struje, vode i plina te drugih davanja poput komunalne naknade, televizijske pristojbe ili naknade ZAMP-u.