Rasprava o izmjeni saborskog Poslovnika

Ispravak netočnog navoda ide u povijest; HDZ: žele nam zatvoriti usta

Hina



ZAGREB – Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama saborskog Poslovnika, kojim vladajući, rekao je predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko (SDP), žele povećati demokratičnost raspravljanja i stranaka i zastupnika, te spriječiti zlouporabe poslovničkih instituta.


»Želimo povećati demokratičnost raspravljanja, zastupanja politike i politika, bilo pojedinaca, bilo klubova, kao i spriječiti zlouporabu poslovničkih instituta«, poručio je Leko u ime Odbora, koji je i predložio izmjene Poslovnika.


Tim se izmjenama predlaže ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike, pri čemu bi se u sabornici moglo replicirati i predstavnicima Vlade te kluba zastupnika. Leko je istaknuo da se ispravak netočnog navoda u čak 98 posto slučajeva koristio kao replika, odnosno uopće se nije ispravljao navod nego se pokušavala negirati rasprava. Stoga su vladajući odlučili demokratizirati raspravu i spriječiti zlouporabe te ukinuti ispravak netočnog navoda.




Replika zastupnika, odnosno odgovor na repliku, ne bi mogao trajati dulje od dvije minute, a zastupnik bi mogao na repliku odgovoriti samo jednom, i to na osnovno izlaganje. Radi sprječavanja neopravdanog ometanja rada na plenarnoj sjednici predlaže se i izmijeniti postupak propisan za povredu Poslovnika – zastupnik bi na sjednici Sabora mogao dobiti riječ samo kako bi upozorio na povredu Poslovnika, ali ne i da bi se o toj povredi vodila rasprava.


Ne prihvati li predsjedavajući taj prigovor za povredu Poslovnika, zastupnik bi mogao Odboru za Ustav najaviti zahtjev za mišljenje o povredi Poslovnika, a Odbor je dužan mišljenje dostaviti u roku od 24 sata od zaprimanja zahtjeva.Na taj će se način, rekao je Leko, rasprava o povredi Poslovnika voditi na sjednici Odbora, a ne u sabornici, a taj će se institut »uozbiljiti«.Kako bi se spriječila zlouporaba tog instituta, predlaže se da zastupnik koji najavi, a ne podnese zahtjev Odboru u predviđenom roku, gubi pravo na podnošenje istog ili novog zahtjeva do kraja tekuće, odnosno na idućoj sjednici Sabora.


»Poslovnik i poslovničke odredbe ne mogu nikako uskratiti pravo govora, to nije ambicija ovih izmjena, već će se omogućiti svima onima koji u Saboru zastupaju politiku ili politike da to bez opstrukcije i diskvalifikacije mogu iznijeti pred hrvatskom javnosti«, poručio je Leko.


Izmjene Poslovnika predviđaju i da se na radna mjesta u klubove zastupnika osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme, bez prethodne provedbe javnog natječaja, odnosno oglasa za primanje u državnu službu.Na teret proračuna Sabora klubovi bi zapošljavali državne službenike do prestanka mandata pojedinog saziva Sabora, a po prestanku mandata tog saziva službenici bi se raspoređivali na slobodna radna mjesta za koja ispunjavaju uvjete.Ako nema slobodnog radnog mjesta na koje se mogu rasporediti, primjenjuju se odredbe zakona koje se odnose na stavljanje službenika na raspolaganje Vladi.


Na Lekino izlaganje, upravo ispravcima netočnog navoda, reagiralo je nekoliko HDZ-ovih zastupnika, negirajući njegove i tvrdnje vladajućih da će ukidanje ispravka netočnog navoda demokratizirati raspravu i spriječiti zlouporabe.


»Uzima nam se glavni alat kojim se znamo služiti«, poručio je Stjepan Milinković (HDZ), a i njegov stranački kolega Josip Đakić ustvrdio je kako je osnovna namjera vladajućih zatvoriti usta oporbi.Predsjednik Sabora Boris Šprem je, prije prelaska na dnevni red, Tomislavu Karamarku čestitao na izboru za predsjednika HDZ-a, izrazivši nadu u dobru suradnju. O izmjenama i dopunama Poslovnika raspravljaju saborski klubovi.