Ogradili se od stajališta Aziza ef. Alilija

Islamska zajednica: Neutemeljeno je napade na Hasanbegovića nazivati antiislamskim

Hina

Predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović / Snimio Ivica TOMIĆ

Predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović / Snimio Ivica TOMIĆ

Islamska zajednica u Hrvatskoj ogradila se u srijedu od stajališta glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, Aziza ef. Alilija, koji je ocijenio da su napadi na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog njegove vjerske pripadnosti, naglasivši kako nije riječ o službenom stajalištu Islamske zajednice te da je neutemeljeno i štetno napade na dr. Hasanbegovića okarakterizirati kao antiislamske



ZAGREB Islamska zajednica u Hrvatskoj ogradila se u srijedu od stajališta glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, Aziza ef. Alilija, koji je ocijenio da su napadi na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog njegove vjerske pripadnosti, naglasivši kako nije riječ o službenom stajalištu Islamske zajednice te da je neutemeljeno i štetno napade na dr. Hasanbegovića okarakterizirati kao antiislamske.


 U priopćenju koje je potpisao predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović, navodi se da već tjednima traju prepucavanja putem medija o ministru kulture dr. Zlatku Hasanbegoviću, a koji je i član Islamske zajednice u Hrvatskoj.


 »Ono što je u početku bila kvalifikacija političkog nadmetanja, u kojemu su izneseni vrlo oštri stavovi i kritike spram dr. Hasanbegovića, pojedini unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj doživjeli su to kao napad na dr. Hasanbegovića na temelju njegove vjerske pripadnosti te su s tim u vezi ovo pitanje tretirali na neprimjeren način i na neprimjerenom mjestu, a iznesene su i pogrešne kvalifikacije«, ističe predsjednik Mešihata ef. Hasanović.




 Napominje kako je zadaća Islamske zajednice u Hrvatskoj razvoj dobrih odnosa u društvu i poštivanje nepristrasnosti i političke neutralnosti, a Zajednica poštuje raznolikost mišljenja i osobnih političkih i inih preferencija svojih članova.


 Predsjednik Mešihata ef. Hasanović također podsjeća da službeno stajalište Islamske zajednice u Hrvatskoj, o nekom pitanju, može donijeti isključivo Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj ili neka druga osoba unutar Zajednice isključivo temeljem odobrenja predsjednika Mešihata.


 S tim u vezi naglašava se kako stavovi izrečeni na hutbi u petak 12. veljače u Islamskom centru Zagreb ne predstavljaju službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj već osobni stav prema očitovanju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb hafiza Aziz ef. Alilija.


 Također, stavovi i mišljenja koje su prenijeli mediji, a izrekli su ih pojedini članovi naše zajednice, predstavljaju njihova osobna mišljenja i nisu izneseni s naslova funkcije koju obnašaju u Zajednici, dodaje se u priopćenju.


 Predsjednik Mešihata muftija Aziz ef. Hasanović ističe da se Islamska zajednica bavi isključivo pitanjima vjere i promicanjem univerzalnih vrijednosti. Baštineći dobru praksu svoga prethodnika muftije Ševke ef. Omerbašića kao i njegovo stajalište da je uplitanje vjere u sferu političkog života i obratno donosi najviše štete vjerskoj zajednici zadržavamo načelo nemiješanja u procese donošenja političkih odluka, napominje se.


 »Okarakterizirati napade na dr. Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske je neutemeljeno i štetno, te kao takvo uvlači Zajednicu u proces politizacije i podjela što je nedopustivo. Da je kojim slučajem bilo elemenata islamofobnog ili antiislamskog pristupa problematiziranju tematike postavljenja ministra Hasanbegovića, Islamska zajednica bi se javno po tom pitanju oglasila«, naglašava se u priopćenju.


 Uzimajući u obzir i činjenicu da unutar društva i Zajednice postoje oni koji podržavaju kao i oni koji ne podržavaju dr. Hasanbegovića, a radi se o političkom i pitanju propitivanja ideološkog usmjerenja, te imajući u vidu da se ova pitanja ne tiču vjerske zajednice kao takve, Zajednica se po ovom ne smije i neće odrediti.


 Pored Islamske zajednice u Hrvatskoj koja okuplja sve muslimane u Republici Hrvatskoj, muslimani su organizirani i kroz razne političke stranke i druge udruge, koje su u ovom slučaju pozvane, ukoliko ima potrebe, iznijeti svoj stav. U protivnom, članovi Islamske zajednice u Hrvatskoj se svode samo na vjersku skupinu, zanemarujući njihove druge identitete, navodi se u priopćenju te dodaje kako je Islamska zajednica u Hrvatskoj bila i ostat će ujedinjujući i integrativni čimbenik u hrvatskom društvu te će se i dalje zalagati za razvoj dobrih odnosa, suživota i tolerancije, međureligijskog dijaloga te promicanja univerzalnih vrijednosti uopće.


 Predsjednik Mešihata u priopćenju također navodi da je ministar kulture dr. Hasanbegoviće dobro poznat zagrebačkom džematu u najpozitivnijem smislu kao izuzetna, nenametljiva, srdačna i pristupačna osoba, ali i priznati znanstvenik. Međutim, dodaje se isto tako s pogledima dr. Hasanbegovića i kvalifikacijama povijesnih događaja se ne slažu svi, kao što je to i inače slučaj kada su u pitanju mišljenja.


 »Naravno, svakom normalnom čovjeku je žao kada osjeti da se nekoga proganja i iznadprosječno tretira na negativan način. I ovdje zapravo priča bi trebala završiti kada je u pitanju odnos i poveznica dr. Hasanbegovića i Islamske zajednice u Hrvatskoj kada je u pitanju njegov trenutni status u medijskom i političkom prostoru, a koji je posljedica njegova ideološkog usmjerenja«, poručuju iz Islamske zajednice u Hrvatskoj.