Ima nade

Ipak se kreće: Plan za spas Imunološkog zavoda bit će objavljen do Nove godine?

Ljerka Bratonja Martinović

Imunološki zavod, Foto: Arhiva NL

Imunološki zavod, Foto: Arhiva NL

Radnici IMZ-a, koji kao zaposlenici javne ustanove primaju plaće iz državnog proračuna, ali su svjesni da takva situacija ne može još dugo trajati, s nestrpljenjem očekuju bilo kakvu novost o svojoj budućnosti



ZAGREB Vladino Povjerenstvo za Imunološki zavod dovršilo je model strateškog partnerstva Vlade i Grada Zagreba koji bi trebao rezultirati ponovnim pokretanjem proizvodnje imunoloških lijekova. Objava plana za spas tvrtke, kako doznajemo, planira se do Nove godine. Time je za gotovo mjesec dana probijen tromjesečni rok koji je to tijelo krajem kolovoza dobilo od premijera Plenkovića da definira model strateškog partnerstva i terminski plan aktivnosti.


Hoće li ta objava biti novogodišnji poklon za zaposlene u Imunološkom zavodu, tek će se vidjeti. Činjenica je da su radnici ove tvrtke odavno izgubili strpljenje i nadu u obnovu proizvodnje i tržišne pozicije koju su nekad imali. Primiče se peta godina otkako je IMZ izgubio proizvodne dozvole za preradu krvne plazme i proizvodnju bakterijskih cjepiva, što je nosilo 70 posto ukupne proizvodnje.


Dodatni prihod


U međuvremenu, IMZ je počeo uvoziti i distribuirati medicinsku marihuanu, što im je donijelo skromni dodatni prihod: prema službenim podacima, IMZ je u 2017. godini uvezao 801 bočicu ulja kanabisa s pet miligrama THC-a, od čega je veledrogerijama prodao 270 bočica i još 801 bočicu ulja kanabisa s 2,5 mg THC-a, od čega je veledrogerijama prodao 460 bočica. S druge strane, proizvodnja krvnih pripravaka kao temeljna djelatnost IMZ-a od strateškog značaja za Hrvatsku, zamijenjena je uvozom stranih proizvoda po bitno višim cijenama.




Dok se pred dvije do tri godine još uvijek razmišljalo o obnovi proizvodnje u postojećem proizvodnom pogonu, pa je i uložen novac u obnovu sustava vode, danas više nitko ne gaji nade da bi se proizvodnja IMZ-a mogla obnoviti na postojećoj lokaciji.


Inicijativa zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, da Grad Zagreb zajedno s državom uloži sredstva u opremanje novog tvorničkog pogona, počela se operacionalizirati ove jeseni, ali i ovog puta puževim korakom. Pretvorba dioničkog društva IMZ u javnu ustanovu, započeta na kraju mandata Milanovićeve vlade, nikada nije provedena do kraja, a ministar Kujundžić dao je do znanja da će taj postupak možda krenuti i drugim smjerom, ovisno o procjeni koji bi model funkcioniranja Imunološkog zavoda bio optimalan. Znakovito je da skupština dioničkog društva još uvijek nije sazvana, iako je kraj godine te je izvjesno da se neće održati prije početka 2018.


Radnici IMZ-a, koji kao zaposlenici javne ustanove primaju plaće iz državnog proračuna, ali su svjesni da takva situacija ne može još dugo trajati, s nestrpljenjem očekuju bilo kakvu novost o svojoj budućnosti. Nažalost, već ih četiri mjeseca nitko od nadležnih ni o čemu nije informirao, a njihovi se upiti ignoriraju.


– I dalje smatramo da je sindikat zaslužan što je IMZ opstao, natjerali smo Vladu pritiskom da naprave nešto. Znamo da povjerenstvo ne radi jednostavan posao, ali bilo bi pristojno da su nam barem rekli što rade i da možemo očekivati neki rezultat. Od nas se očekuje da pišemo silne izvještaje, a mi dosad nismo dobili odgovor na niti jedan upit. Ova neizvjesnost nema smisla – smatra Lidija Jagarinec, sindikalna povjerenica EKN-a.


Nova runda izvoza


U međuvremenu, ledenice u kojima se skladišti krvna plazma prepune su i čekaju novu rundu izvoza u inozemstvo, gdje će se plazma, umjesto da se to radi u Imunološkom zavodu, preraditi u gotove pripravke. Kapacitet Imunološkog zavoda je takav da može primiti oko 40.000 litara krvne plazme prikupljene dobrovoljnim darivanjem krvi, a kako se plazma bez proizvodne dozvole više ne može prerađivati, Ministarstvo zdravstva IMZ-u povremeno odobrava izvoz i preradu u inozemstvu.


U upravi Imunološkog zavoda kažu kako unatrag nekoliko mjeseci nisu izvozili plazmu, a nadaju se da će u idućoj godini početi realizacija strateškog partnerstva Vlade i Grada Zagreba.


– Očekujemo jasan akcijski plan s ciljem obnavljanja i modernizacije proizvodnje i ostalih djelatnosti IMZ-a, koji će biti koordiniran i usklađen s Upravom. Isto tako, nadamo se da će taj akcijski plan uistinu uključivati i izgradnju novih pogona IMZ-a – kaže v.d. ravnatelja IMZ-a, Dubravko Kičić.