Pantovčak i Banski dvori ne slažu se jesu li se dogovorili

Ipak ništa od parade za Dan pobjede? Kotromanović: Zbilja ne znam gdje je sad zapelo

Danko Radaljac

Foto arhiva

Foto arhiva

U Vladi smatraju da su se nakon sjednice Vijeća za obranu predsjednica i premijer složili o svemu, ali u Uredu predsjednice tvrde da to nije istina. Ministar obrane ostao je u čudu 



ZAGREB » Dva dana su mediji izvještavali da su se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović usuglasili kako će se 5. kolovoza obilježiti 20. godišnjica vojne operacije Oluja, no sada se čini da dogovora ipak još nema. Odnosno, u Vladi i dalje smatraju da su se nakon sjednice Vijeća za obranu predsjednica i premijer složili o svemu u vezi s tom temom, ali u Uredu predsjednice tvrde da to nije istina.


  U Vladi su, međutim, zbunjeni jer vjeruju da je dogovoreno da se i u Kninu i u Zagrebu proslave održe istog dana, 5. kolovoza. S Pantovčaka su prije desetak dana, pak, kao jednu od mogućnosti spominjali da se obilježavanje održava dva dana, 4. kolovoza u Zagrebu i dan kasnije u Kninu. No, na Pantovčaku ipak smatraju da nema nikakvog spora te da će se »u vrlo kratkom roku« dogovoriti svi detalji oko obilježavanja 20. obljetnice »Oluje«. 



 Glasnogovornik predsjednice Luka Đurić kazao nam je jučer da se o godišnjici Oluje razgovaralo samo »na margini« sastanka Vijeća za obranu te da »nije donesena nikakva formalna odluka« o načinu proslave.   – Predsjednica inzistira da 5. kolovoza u Kninu bude kvalitetna i dostojanstvena proslava, primjerena 20. obljetnici, istaknuo je Đurić. Na naše pitanje što bi točno, prema mišljenju Ureda predsjednice, trebala sadržavati proslava u Kninu te je li predsjednici prihvatljivo da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježava samo jedan dan, 5. kolovoza, Đurić je kazao da sve detalje još treba dogovoriti.




  Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je ovoga tjedna u više navrata javno govorio o pojedinostima dogovora oko proslave, ne razumije zašto je sada došlo do nesuglasica. 


  – Nakon sjednice Vijeća za obranu u razogovoru smo ostali predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić i ja kao ministar obrane. Dogovorili smo se kako u Kninu proslava ide, tradicionalna, sa svime što je do sada bilo. Znači i podizanje zastave i polaganje vijenaca i misa.


Potom je dogovoreno i da se u večernjim satima napravi mimohod vojnih postrojbi u Zagrebu, kao odavanje počasti našim braniteljima i Oružanim snagama, prepričava ministar obrane, pojašnjavajući stav Vlade kako je prema njihovom mišljenju sve oko proslave obljetnice Oluje već dogovoreno. Ministar Ante Kotromanović kazao je na kraju: »Zbilja ne znam gdje je sad zapelo«.