Novi uvjeti poslovanja

“Inventura” po kvarnerskim kafićima nakon podizanja PDV-a: Kava i sokovi “skočili” za kunu, pivo za dvije

Aleksandra Kućel Ilić

Cijene više, kafići ipak puni – Corso na riječkom Korzu / Foto Marko GRACIN

Cijene više, kafići ipak puni – Corso na riječkom Korzu / Foto Marko GRACIN

Viši PDV u ugostiteljstvu će, nažalost, zaustaviti razvoj, neće biti novih ulaganja. Što se tiče samog prometa – ako podigneš cijene, promet se lako može prepoloviti, pa prije odluke treba dobro razmisliti – rekao nam je jučer umirovljeni ugostitelj Josip Tariba



RIJEKA/OPATIJA – Dobro jutro i sve najbolje u novoj, 2017. godini. No, šalica espresa po novom ne košta više 6, nego 7 kuna, a veliki kapučino – sada je 9 kuna… Prvi ponedjeljak u novoj godini, te prvi pravi radni dan diljem Opatijske rivijere, najavio je da bi i inače »najduži mjesec u godini«, uz viši PDV u ugostiteljstvu, mogao biti posebno dugačak. Naime, nakon rastrošnosti u prosincu, mnogi su sada s novcem »kratki«, a s druge strane ugostitelji koji se nastoje prilagoditi na nove uvjete poslovanja – koriste godišnje odmore, ili je pak u ugostiteljskim objektima inventura.


Korekcija cijena


Primjerice, zbog inventure je tako jučer bio zatvoren Choco bar Kraš u Opatiji, no dok se u ovom slučaju radilo tek o nakratko zatvorenim vratima, konoba Istranka, također u središtu grada, odlučila je uzeti stanku sve do 31. ožujka. Na pisanoj obavijesti ispred Istranke istaknuto je tek kako je konoba zatvorena zbog korištenja godišnjih odmora te renoviranja. Do 9. siječnja je godišnji odmor i u poznatom restoranu Dina u Matuljima, gdje kažu da će zbog višeg PDV-a biti prisiljeni korigirati cijene. Također, izvan glavne sezone će raditi u kraćem radnom vremenu, te nastojati što je bolje moguće poslovati u razdoblju od Uskrsa do polovice listopada.



Igor Stanger, predsjednik Ceha ugostitelja pri opatijskom Udruženju obrtnika vjeruje da će kreatori državne politike vrlo brzo, već u lipnju ili srpnju ove godine, uvidjeti da je viši PDV u ugostiteljstvu bio velika pogreška, da se radi o za Hrvatsku prevažnom sektoru, te da će se ako ne ranije, ono barem u 2018. godini sve vratiti na staro.




– Prema podacima koji kruže internetom, putem društvenih grupa, vidljivo je da su mnogi hrvatski ugostitelji korigirali cijene. Međutim, neki još čekaju, jer treba vremena da se sve posloži i da se izrade novi cjenici. Moj je objekt u Lovranu trenutačno zatvoren radi početka planirane investicije koja se malo prolongirala i vjerujem da ću u roku od idućih mjesec dana konačno započeti s radovima. Naši pritisci na nadležne zasad nisu urodili plodom, no koordinacija ugostitelja će i dalje pratiti situaciju i ukazivati da je sve ovo bila jedna velika pogreška – rekao je Stanger, po čijem mišljenju su ugostiteljstvo i turizam preznačajni za našu zemlju da bi se s njima ovako »poigravalo«.



No, kako su nam većinom potvrdili ugostitelji diljem Liburnije, osim što će biti prisiljeni štedjeti na radnoj snazi te povećati cijene svojih usluga, najviše će nastradati već ranije planirane investicije kojih vrlo vjerojatno neće biti ili će one biti skromnije.


– Viši PDV u ugostiteljstvu će nažalost zaustaviti razvoj, neće biti novih ulaganja. Treba pričekati i rezultati će se vrlo brzo vidjeti. A što se tiče samog prometa – ako podigneš cijene, promet se lako može prepoloviti, pa prije odluke treba dobro razmisliti – rekao nam je jučer poznati umirovljeni ugostitelj Josip Tariba.


– Novi cjenici su u izradi, a cijene će biti korigirane. Dizat ćemo cijene dva puta – do svibnja će biti jedno poskupljenje, a od svibnja dalje drugo, radi toga što do petog mjeseca imamo manju poslovnu aktivnost. Nadamo se da će kroz iduće mjesece i Grad Opatija sniziti porez na potrošnju kao što su to učinili Zagreb i Vodice. Što se tiče zatvaranja objekata, čujem da su mnogi donijeli odluku da će radije privremeno zatvoriti, nego li raditi s minusom. Kažu da će radije »ležati doma«. No, kod mene je zaposleno 60 ljudi i svi oni mi trebaju. S povećanjem cijena, vidjet ću hoće li svi oni i dalje biti potrebni – rekao je Stipe Dunatov, vlasnik više ugostiteljskih objekata u Opatiji, pa tako i kafića Mimoza u kojemu se jučer cijene nisu podigle.


Morali se prilagoditi


– Neš je, neš ni – odgovaraju nam opatijski potrošači na pitanje jesu li pića u kafićima početkom 2017. poskupjela. Neki negoduju, drugi kažu da poskupljenje od kune po šalici kave i nije baš neki »smak svijeta«. Tako primjerice u kafiću Abbazia na katu tržnice u Opatiji jako hvale kvalitetu kave, te smatraju da poskupljenje sa 7 kuna na 8 kuna za kapučino i nije tako strašno. Narasle su cijene kave, vina i žestica, dok je primjerice pivo ovdje zasad ostalo »pošteđeno« od poskupljenja.



Darko Sertić, predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka i vlasnik »Podmornice« na Trsatu vidi drugi problem.


– Neće to biti ove godine, ali za 2018. se bojim. Ako bih ja ili bilo tko kupio neku jeftiniju kavu, ali joj je kvaliteta ispod razine, ne bismo morali dizati cijenu. Ne kažem da je sad kava u Rijeci jednako dobra kao ona u Trstu, ali puno smo joj se približili u odnosu na prije 10 ili 15 godina. A Hrvatska je ipak počela biti prepoznatljiva i kao gastrodestinacija. Ako i restorani podlegnu nabavi jeftinijeg mesa ili ribe, naša gastroprepoznatljivost će nestati, a s njom i tisuće poljoprivrednih gospodarstava . Dakle, mogao bih ne podignuti cijenu kave, ali tada bih srozao kvalitetu, a to nikako ne želim – kaže Sertić.



Više cijene su jučer osvanule i u kafiću Tik-tak, u samom srcu Opatije. Kažu da su se pripremili za to već prije tjedan dana, pa je tako u cjeniku espreso korigiran sa 6 na 7 kuna, a veliki kapučino se sada »popeo« na 9 kuna. Dok traje »tanak« mjesec siječanj, ovdje je i radno vrijeme zauzelo »novi režim« – kavu se može popiti već u 5.30 sati, ali do 31. siječnja samo do 14 sati, a zatim Tik-tak zatvara vrata.


U riječkim kafićima sve vrste kave sad su skuplje za kunu, pivo uglavnom za 2 kune, cijene vina više su ovisno o kvaliteti, dok su sokovi također skuplji za jednu kunu. Žestoka pića ne podliježu novoj stopi poreza.


– Moram naglasiti da mi ugostitelji nismo digli cijene, mi smo ih samo morali prilagoditi novom PDV-u koji je osnovni dio izlazne cijene proizvoda. Mi nismo dizali cijene, naš je neto ostao isti, ali smo u skladu sa zakonom evidentirali novu stopu PDV-a, kaže nam riječki ugostitelj Vedran Jakominić, vlasnik King’s caffea i King’s caffe food puba, gdje je kava sad skuplja za kunu, a pivo za oko dvije kune.



U Mimozi su ostale stare cijene, kapučino (veliki) košta 9 kuna, baš kao i u opatijskom Monokiniju. Iste cijene su zasad zadržali i u caffe baru »Barić«, u Maxi baru i Crem-caffeu, te u objektu Buco, lokalima u krugu oko tržnice. Zasad su iste cijene zadržali i u svim objektima koji rade u okvirima opatijskih Milenij hotela, no što nosi budućnost u ovom trenutku još je neizvjesno.


– Idemo dalje uz iste cijene. Kako je bilo u 2016., nastavlja se i u ovoj godini. Kava je 6 kuna, mali kapučino 7, a veliki 8. Ljudi i ovako nemaju šoldi, pa ne bi bilo pametno da podižemo cijene – rekao je Pavle Katurić, vlasnik caffe bara Flash u Opatiji. Iste cijene su zadržali i u cjenovno vrlo »primamljivoj« opatijskoj Žiraffi, gdje se primjerice kapučino može popiti za 6 kuna, a pola litra pive je 10 kuna. No, s obzirom da je šefica bila na poslovnom putu, jučer se nije moglo saznati hoće li se ova cjenovna politika i dalje nastaviti.



Vlasnik Fiorello Puba na Korzu Dalibor Blagojević kaže nam da je kod njega veliki makjato 10 kuna, a bio je 9, espreso je bio 7, a sad je 8 kuna, dok su cijene piva skočile za oko dvije kune.


– Nema negativnih reakcija naših gostiju, znali su za promjene i ne bune se – kaže nam Blagojević.


Mačak bar je isto podigao cijene, kao i svi ostali ugostitelji.


– Da bi nama bilo lakše, cijene smo trebali dizati 18 posto, ali dizali smo manje, da naši gosti to čim manje osjete. Veliki makjato nam je sad 10 umjesto 9 kuna, i piva su nam skuplja za kunu, samo dvije vrste za dvije kune. Coca-cola i pago sokovi su sa 15 skočili na 16 kuna. Gosti su znali za dizanje cijena, nisu baš zadovoljni, ali znaju da mi ugostitelji nismo krivi za to – kaže nam vlasnik Mačka Ivan Jagičić.