Odluka danas

Invalidi rada na kontrolnim pregledima svake tri godine: Država će uštedjeti milijun kuna godišnje?

Gabrijela Galić

One su previđene za one dijagnoze, odnosno slučajeve utvrđene invalidnosti kod kojih postoji mogućnost poboljšanja ili pogoršanja zdravstvenog stanja. Drugim riječima, u sustavu će se loviti mogući lažni invalidi



ZAGREB  Vlada bi na današnoj sjednici trebala usvojiti Uredbu o medicinskom vještačenju u mirovinskom osiguranju kojom se detaljno uređuje način i postupak vještačenja u mirovinskom osiguranju.


Uredbom se propisuju kontrolni pregledi invalida rada svake tri godine od dana utvrđenog smanjenja radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, djelomičan gubitak radne sposobnosti ili potpunog gubitka radne sposobnosti. Kontrolni pregled obavljat će se na zahtjev Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) koji će taj postupak pokretati po službenoj dužnosti.


No, to ne znači da će svi korisnici invalidskih mirovina proisteklih iz rada biti obuhvaćeni kontrolama. One su previđene za one dijagnoze, odnosno slučajeve utvrđene invalidnosti kod kojih postoji mogućnost poboljšanja ili pogoršanja zdravstvenog stanja. Drugim riječima, u sustavu će se loviti mogući lažni invalidi. Kako procjenjuju u ministarstvu rada i mirovinskog sustava, na temelju iskustava drugih zemalja, u sustavu bi moglo biti oko 10 posto lažnih invalida, odnosno osoba koje koriste invalidsku mirovinu na temelju lažne dokumentacije ili, pak, netočne ocjene stupnja invaliditeta. Kako se predviđa, redovite kontrole bi u ovoj godini trebale donijeti uštedu od 400 tisuća kuna na sredstvima predviđenim za isplatu mirovina. U idućoj godini projicirana ušteda je 1,2 milijuna kuna dok bi se redovitim kontrolama u 2016. godini ostvarile uštede od dva miljuna kuna.




Ako se korisnik invalidske mirovine proistekle iz rada ne odazove na kontrolni pregled i za to nema opravdan razlog, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, obustavit će mu se isplata mirovine, »odnosno novčanog primanja iz mirovinskog osiguranja s prvim danom sljedećeg mjeseca nakon donošenja rješenja o obustavi isplate«. Pod opravdanim razlozima, temeljem zakona, među ostalim se podrazumijeva bolest, smrt člana obitelji, neodgodivo putovanje.