Poslao ga u Imotski

Intrigantan potez Andreja Plenkovića: Premijer nije htio Krstičevića voditi sa sobom u Podgoricu. Što to znači?

Dražen Ciglenečki

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Podgorici se razgovaralo o NATO savezu i obrambenoj suradnji i bilo bi prirodno da je bio i Krstičević. Ali, Plenković mu nije zaboravio, kamoli oprostio, ono davanje ostavke i radije ga je poslao u Imotski nego vodio sa sobom u Podgoricu, kazao nam je izvor iz HDZ-a blizak predsjedniku Vlade



ZAGREB Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban bio je određen da kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića u srijedu bude na proslavi Dana grada Imotskog i 300. obljetnice oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Turaka. On je i bio tamo, ali dan ranije su mu iz Banskih dvora javili da neće biti Plenkovićev izaslanik.


– Nazvali su me iz kabineta premijera, bilo je negdje 13, 14 sati, i rekli da će izaslanik predsjednika Vlade u Imotskom biti potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević. Dakle, došlo je do promjene, ali nema tu ništa sporno. Sasvim je logično bilo da potpredsjednik Vlade bude izaslanik premijera kad već dolazi u Imotski, rekao nam je jučer Boban.


Izmjena u zadnji čas


Međutim, činjenica da je u gotovo posljednji trenutak izmijenjen premijerov izaslanik u Imotskom ipak intrigira. Postavlja se pitanje zašto je Plenković tu ulogu iznenadno povjerio ministru koji je nekoliko dana mahao ostavkom, da bi je onda povukao. U Imotskom su u srijedu bila i dva ministra podrijetlom iz toga kraja, Milan Kujundžić i Marko Pavić, ali i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zbog čije je izjave da se vojska ranije trebala uključiti u gašenje požara na splitskom području Krstičević i objavio da podnosi ostavku.




Moglo bi se, znači, tumačiti da je Plenković poslao u Imotski Krstičevića kako bi on izgladio odnose s predsjednicom Republike. I njih su se dvoje doista tamo družili, pa su i zajedno položili vijenac kod spomenika poginulim imotskim braniteljima. No, visoki izvor iz HDZ-a tvrdi da se premijer iz sasvim drugog razloga predomislio i umjesto Bobana svojim izaslanikom imenovao Krstičevića.


– Plenković nije htio da Krstičević ide s njim u Podgoricu, na sastanak Američko-jadranske povelje, na kojem je u srijedu bio i američki potpredsjednik Mike Pence. U Podgorici se razgovaralo o NATO savezu i obrambenoj suradnji zemalja članica ove Povelje i nekako bi prirodno bilo da je tamo s premijerom bio i Krstičević. Ali, Plenković mu nije zaboravio, kamoli oprostio, ono davanje ostavke i radije ga je poslao u Imotski nego vodio sa sobom u Podgoricu – kazao nam je izvor iz HDZ-a blizak predsjedniku Vlade.


Naš sugovornik ističe da je Plenković molio Krstičevića da odustane od ostavke, svjestan da mu je on važan zato što uživa veliki ugled u dijelu HDZ-ovog biračkog tijela, ali da je to premijeru teško palo.


– Bilo je to, objektivno, vrlo neugodno za Plenkovića. Premijeri se ne ulizuju javno ministrima – objašnjava naš izvor zašto je Plenković ljut na Krstičevića, premda je ministar obrane uslišio njegove apele da ne napušta Vladu.


Nezabilježene metode


Nakon što je prije dva tjedna Krstičević izjavio za Jutarnji list da podnosi ostavku i da više nije ministar, Plenković mu je odmah poručio da je ne prihvaća. Ali, kako je Krstičević ustrajao, premijer je počeo primjenjivati dosad nezabilježene metode nagovaranja ministra da povuče ostavku.– Ja ću mu reći da cijeli press u Vladi vapi da ostane – rekao je Plenković na jednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima. Krstičevića niti to nije impresioniralo i 20. srpnja je izostao sa sjednice Vlade. Dan kasnije, premijer i njegov ministar posjetili su vojarnu u Sinju.– Damira Krstičevića hrvatski narod voli, izjavio je tom prilikom Plenković. Niti to, međutim, nije bilo dovoljno ministru obrane i otišao je na godišnji odmor najavljujući da će, kad se vrati, donijeti odluku što dalje. »Nakon brojnih razgovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, odlučio sam kako ću nastaviti obnašati dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane«, smilovao se Krstičević premijeru treći dan godišnjeg odmora i priopćenjem izvijestio javnost da ne ide nikuda.

Inače, Američko-jadransku povelju čine SAD, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Hrvatska. U Podgorici se, osim Krstičevića, nisu pojavili još neki ministri obrane tih zemalja. Krstičević je u prosincu prošle godine u Trakošćanu bio domaćin ministrima obrane Američko-jadranske povelje.