Sveučilišni računalni centar

Internet u Hrvatskoj slavi 27 godina, toliko je prošlo od službenog puštanja u rad

Hina

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

"U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, 17. studenoga 1992. godine, službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu Internet“, istaknuli su iz Srca

ZAGREB – Prije nešto više od 27 godina u Hrvatskoj je zaživio Internet kada je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, priopćio je u utorak Sveučilišni računalni centar (Srce).“U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, 17. studenoga 1992. godine, službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu Internet“, istaknuli su iz Srca. 

To se službeno smatra danom kada je Internet zaživio u Hrvatskoj, a uspostava veze Hrvatske sa svijetom odrađena je u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže – Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.


Projekt je to koji je 1991. pokrenulo je tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike, istaknuli su dodavši da i u današnje vrijeme Srce promišlja i gradi novu generaciju e-infrastrukture za potrebe znanosti i obrazovanja. 


“U Srcu smo ponosni da dio ekipe koja je zaslužna za Internet u Hrvatskoj još uvijek radi s nama”, stoji u priopćenju.