Slučaj majke petero djece kojoj su odbili dati jedini lijek od kojeg nema teške nuspojave

Inspekcija nije utvrdila propuste KBC-a Zagreb u slučaju oboljele Lovorke Hančić

Hina

Inspekcija Ministarstva zdravlja nije pronašla nikakve nepravilnosti u slučaju pacijentice Lovorke Hančić u KBC-u Zagreb, izjavio je danas novinarima glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić, nakon što je Hančić, koja je oboljela od karcinoma, prošlog petka ponovno optužila KBC da joj odbija dati jedini lijek koji joj pomaže i od kojega nema teške nuspojave



ZAGREB  Inspekcija Ministarstva zdravlja nije pronašla nikakve nepravilnosti u slučaju pacijentice Lovorke Hančić u KBC-u Zagreb, izjavio je danas novinarima glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić, nakon što je Hančić, koja je oboljela od karcinoma, prošlog petka ponovno optužila KBC da joj odbija dati jedini lijek koji joj pomaže i od kojega nema teške nuspojave.


Hančić, majka petero djece kojoj je prije tri godine dijagnosticiran rijetki tumor s metastazama, optužila je KBC-ovo Povjerenstvo za lijekove da je nije niti obavijestilo o sastanku na kojem joj je ponovno odbilo dati originalni lijek Glivec na račun bolničkog proračuna.


Glivec je pametni lijek koji sprječava povratak agresivnog tumora. Hančić od svibnja ove godine prima jeftiniji zamjenski Imakrebin koji joj, kako tvrdi, izaziva otekline, osip, mučninu i povraćanje.




Također je rekla da na testiranju, koje je provedeno kako bi se utvrdilo podnosi li generičke lijekove, nije dobivala količine koje inače uzima, te se nije ni moglo utvrditi činjenično stanje.


Na te optužbe reagirali su iz KBC-a Zagreb, čiji je sanacijski upravitelj Zlatko Giljević njezine istupe nazvao »nizom neistina i objeda na račun djelatnika KBC-a«.


Giljević tvrdi da se pacijentica uspješno liječi od uznapredovale zloćudne bolesti u KBC-u Zagreb već tri godine. Ispitivanjem podnošljivosti lijeka, što je standardizirani postupak kliničkog ispitivanja, nije se utvrdila nikakva razlika u smetnjama između uzimanja dvije vrste imatiniba (lijeka Glivec i lijeka Imakrebin) i placebo lijeka, kaže se u priopćenju KBC-a.


Giljević kaže da je pacijentica dobila otpusno pismo i usmeno je kontaktirana, a Povjerenstvo za lijekove je na temelju kliničkog ispitivanja podnošljivosti odobrilo vrstu imatiniba čija mjesečna cijena iznosi 10.000 kuna, a osigurava ga KBC Zagreb.


U njezinu liječenju sudjeluju vrhunski liječnici i medicinske sestre i odgovorno tvrdimo da je tijekom liječenja dobila medicinsku skrb kakvu bi dobila u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, a onkolog pacijentice, predstavnik Hrvatske u Europskom udruženju internističkih onkologa, u dvadeset godina kliničke prakse nije imao niti jednu pritužbu na svoj rad, naglašava se u priopćenju sanacijskog upravitelja KBC-a.