''Za dom spremni''

Incident u Splitu: Spomenik braniteljima HOS-a išaran ustaškim grafitima

Hina

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Tri grafita neprimjerenog i zabranjenog sadržaja ispisani su na i oko spomenika u Ulici Ruđera Boškovića, zbog čega je policija ponovno obavila očevid



SPLIT – U Splitu ne prestaju incidenti vezani uz spomenik palim braniteljima IX. bojne HOS-a, koji je u nedjelju ujutro osvanuo zašaran crnim sprejem ispisanim ustaškim natpisima »Za dom spremni«, a počinitelji su ponovno nepoznati i policija za njima traga.


Tri grafita neprimjerenog i zabranjenog sadržaja ispisani su na i oko spomenika u Ulici Ruđera Boškovića, zbog čega je policija ponovno obavila očevid.»Točno je da su naši službenici uočili tri grafita, jedan na samom spomeniku na kojem je ispisano ‘ZDS’, te dva grafita u neposrednoj blizini spomenika gdje je netko na stepenicama napisao ‘Za dom spremni’ i kraticu ‘ZDS’. Naša je ekipa jutros obavila očevid i fotografirala grafite, te ćemo tijekom dana o svemu tome obavijestiti gradske komunalce«, izjavila je Hini glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić.

Spomenik za 46-orici poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a je 24. siječnja ove godine osvanuo s izmijenjenim natpisom. Unutar pletera prvotno je bilo uklesano HOS, ispod njega grb, a ispod grba IX. bojna, no tada se na kamenom spomeniku na mjestu umjesto riječi »IX. bojna« našao ustaški pozdrav »Za dom spremni«. Odmah nakon što su mediji to otkrili, HČSP-ov gradski vijećnik Luka Podrug je odgovornost preuzeo na sebe, ne želeći reći kako je to tehnički izvedeno. Ubrzo je uklonjen i taj sporni natpis, te je na spomenik bio vraćen onaj stari.


Gradonačelnik Ivo Baldasar je tijekom te polemike i nasilnih izmjenjivanja natpisa na spomeniku izjavio kako bi Ustavni ili Upravni sud trebali riješiti dilemu je li primjereno da sporni pozdrav »Za dom spremni« bude u službenom znaku te bojne.




Spomenik je svečano otvoren u svibnju 2014. godine, a samo četiri mjeseca nakon postavljanja i svečanog otvorenja netko ga je zalio crvenom bojom, no do danas nije utvrđeno tko je to napravio.