Nema popuštanja

‘Ili Ranko, ili nitko’: Vrh SDP-a ne odustaje od svog čovjeka na čelu Odbora za nacionalnu sigurnost

Tihana Tomičić

Kad bi popustili tom zahtjevu, sljedeće bi bilo da HDZ predlaže i naše liste za Sabor i formira popis naših kandidata za Sabor, rekli su nam jučer u vrhu SDP-a



U vrhu SDP-a ne odustaju od Ranka Ostojića na čelu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ni po cijenu neriješene afere Lozančić. Odnosno, misle da će tu aferu ovim pritiskom lakše riješiti i natjerati Pantovčak i HDZ da odustanu od smjene. U vrhu stranke potvrdili su nam da je njihov stav: ili Ranko ili nitko.


– Kad bi popustili tom zahtjevu, sljedeće bi bilo da HDZ predlaže i naše liste za Sabor i formira popis naših kandidata za Sabor – rekli su nam jučer u vrhu SDP-a, pojašnjavajući argumente zbog kojih ne namjeravaju popustiti pred ovim, kako kažu, napadom na hrvatski parlamentarizam.


S obzirom na premišljanja Mosta koji je sklon podržati Ostojića, u vrhu SDP-a kažu: »Pa vidimo se svaki dan u Saboru, razgovaramo, nisu ti ljudi izvan prostora i vremena. Naš je osjećaj da bi nas Most mogao podržati«.




To bi, međutim, značilo da će HDZ i predsjednica Republike onda vjerojatno morati na kraju odustati od smjene Dragana Lozančića, misle u SDP-u, ukoliko Most bude i dalje protiv toga. »Što im je alternativa, ako nemaju Most uza se u ovim temama? Morat će reterirati«, kažu u oporbi.


O tome je na Facebooku jučer progovorio i Gordan Maras koji misli da HDZ sebe potpuno pogrešno doživljava, a i dalje na neki način »snubi« Most.


– Sukob Mosta i HDZ-a oko Lozančića, obitelji Mamić i predsjednice postaje za Hrvatsku neizdrživ. HDZ očito ima logiku: mi smo vlast, mi smo zakon i iznad nas nije ništa. Most se troši na sukobe i zbog takve situacije nikakvi programi iz Vlade osim ideoloških podjela niti ne dolaze. Tim je praktički nestao. Je li uopće potrebno govoriti da ovoga svega što se sada događa oko vlasti ne bi bilo da SDP dijeli odgovornost za upravljanje državom. To je valjda svima sada jasno. Jedino bi biskup Košić bio jako, jako nesretan i pisao bi poruke gospodinu Petrovu – napisao je Maras.