Dugoočekivani projekt

Iduće godine počinje bušenje druge cijevi tunela Učka? “Uskoro šaljemo dokumentaciju u Bruxelles”

Marinko Glavan

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Bina Istra bi osigurala financiranje, i to bez državnih jamstava te uz smanjenje državnih naknada koncesionaru, ali uz uvjet produženja koncesije koju sada na Ipsilonu ima do 2032.



OPATIJA – Izgradnju druge cijevi tunela Učka, zajedno s pripadajućim dionicama autoceste u punom profilu s istarske i primorsko-goranske strane najavili su u Opatiji ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i Dario Silić, direktor Bina Istre, koncesionara Istarskog ipsilona, na početku konferencije Via Vita koju sedmi put zaredom organizira Hrvatsko društvo za ceste.


Izgradnja bi, kako su istaknuli, mogla započeti već iduće godine, pri čemu bi Bina Istra osigurala financiranje, i to bez državnih jamstava, te uz smanjenje državnih naknada koncesionaru, ali uz uvjet produženja koncesije koju Bina Istra sada ima do 2032. godine.


– Sada se gradi 28 kilometara autoceste u punom profilu, od tunela Učka prema Pazinu. Iduće godine, na ljeto, otvorit ćemo prvih trinaest kilometara tog dijela autoceste. O izgradnji druge cijevi tunela Učka i autoceste prema Matuljima pregovaramo s koncesionarom, a sve skupa mora odobriti i Bruxelles, gdje ćemo uskoro poslati svu dokumentaciju. Očekujem da ćemo do kraja iduće godine početi s probijanjem druge cijevi tunela, rekao je Butković.




Ukupna vrijednost radova na Istarskom ipsilonu je, prema njegovim riječima, preko 200 milijuna eura, a radovi će se izvoditi u fazama.


Odobrenje EK


– Prvo će se graditi druga cijev tunela, a potom i puni profil autoceste prema Matuljima. S koncesionarom razgovaramo oko cijene i trajanja koncesije, a za Vladu je prihvatljiv ovaj model u kojemu bi koncesionar osigurao financijska sredstva i smanjio državnu naknadu, uz produženje koncesije za odgovarajući broj godina. Na to suglasnost moraju dati Državno odvjetništvo i Ministarstvo financija, a nakon toga i Europska komisija, rekao je Butković.


Direktor Bina Istre je potvrdio kako je koncesionar spreman za početak ovog projekta, s ishodovanim građevinskim dozvolama za probijanje druge cijevi tunela i riješenim imovinsko-pravnim pitanjima.


– Na natječaju smo od banaka dobili mogućnost financiranja u iznosu do milijardu eura, s puno povoljnijim uvjetima, čime ćemo smanjiti postojeće kamatne stope i subvenciju države, nadamo se za polovicu, rekao je Silić. Inače, državne potpore istarskom ipsilonu trenutno se kreću oko brojke od 220 milijuna kuna godišnje.


Silić kaže kako probijanje druge cijevi tunela Učka neće povećati sadašnje prihode Bina Istre od cestarina, pa kao koncesionar stoga od države traže produženje koncesije za nekoliko godina. Koliko točno, objasnio je, znat će se nakon završetka razgovora svih uključenih strana.


– Riječ je o projektnom financiranju, bez državnih jamstava, umjesto kojih će jamstva dati naši dioničari, a sve treba odobriti Europska komisija. Uvjereni smo da do lipnja iduće godine možemo zatvoriti financijsku konstrukciju i započeti s radovima, rekao je Silić.


Prvo će se graditi druga cijev tunela, a potom i puni profil autoceste prema Matuljima – Oleg Butković, Dario Silić i Josip Škorić / Foto: D. ŠKOMRLJ


Prvo će se graditi druga cijev tunela, a potom i puni profil autoceste prema Matuljima – Oleg Butković, Dario Silić i Josip Škorić / Foto: D. ŠKOMRLJ



Žalbeni postupak


Bina Istra, kao privatni investitor nije obaveznik javne nabave pa se sigurno neće suočiti s problemom beskonačnih žalbi i s njima povezanih odgađanja okončanja postupaka javne nabave za gradnju cestovnih objekata, s kakvima se suočavaju Hrvatske ceste i ostale državne cestarske tvrtke, a zbog kojih je već u tri navrata odgađano otvaranje ponuda za izgradnju ceste D-403 u Rijeci, a odabir ponuđača za izgradnju Pelješkog mosta kasnio je godinu dana.


Zakon o javnoj nabavi i njegove manjkavosti u dijelu gdje omogućuje doslovce beskonačno podnošenje žalbi tijekom natječaja, jedna je od glavnih tema skupa.


– Došli smo u apsurdnu situaciju da, što zahvaljujući sredstvima EU-a, što zahvaljujući gospodarskom rastu i povećanju proračuna, imamo sredstva za gradnju, što je do sad bio najveći problem, ali zbog žalbi ne možemo na vrijeme provesti postupak javne nabave. Ne želim nikome oduzimati pravo na žalbu, ali kad dobijete žalbe tvrtki koje se ne bave građevinskim radovima, to je frustrirajuće. Moramo naći balans, da žalbeni postupci budu kraći i da onemogućimo zlouporabe zakona o javnoj nabavi, rekao je ministar Butković.


Problemi sa žalbama na natječaj za gradnju D-403


Novi rok za otvaranje ponuda za izgradnju 500 milijuna kuna vrijedne ceste D-403 koja će povezivati zagrebačku obalu s riječkom zaobilaznicom je 16. prosinca, ukoliko ne bude novih žalbi, potvrdio je predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.


– Prije desetak godina ili više nismo imali nikakvih problema, osim financiranja. Sada je sve problem, osim financija. Ulaskom u EU i restrukturiranjem cestarskog sektora otvorene su mogućnosti kapitalnih ulaganja, ali došli smo do paradoksa da imamo problema sa Zakonom o javnoj nabavi i radnom snagom.


Primjer je cesta D-403, gdje je ugovor o financiranju potpisan prije godinu dana, javni natječaj još 3. svibnja, ali zbog stalnih žalbi još nemamo ni izabranog izvođača radova. Sve su žalbe na natječajnu dokumenatciju odbačene, ali vrijeme prolazi, a da i dalje ne znamo hoće li biti novih odgađanja zbog novih žalbi na natječaj, kaže Škorić.