Bura u HLK

IZBORI U HRVATSKOJ LIJEČNIČKOJ KOMORI: Četvero kandidata ne prihvaća rezultate. Traže kontrolu zakonitosti

Hina

snimio Patrik Macek / PIXSELL

snimio Patrik Macek / PIXSELL

Traže i kontrolu nad zakonitošću rada i postupanja Komore u kojoj su, upozoravaju, upravnim nadzorom već ranije utvrđeni brojni propusti, uključujući i organizaciju i provedbu izbora.



ZAGREB – Nakon izbora u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) na kojima je, po neslužbenim rezultatima, od šestero kandidiranih za predsjednika izabran Krešimir Luetić, četiri kandidata u otvorenom su pismu danas poručili da ne mogu prihvatiti taj, po njima, duboko kompromitirani izborni proces ni rezultate koji su iz njega proizašli.


Prema neslužbenim podacima, na izborima održanim od 20. do 26. svibnja, glasovalo je nešto manje od 5000 liječnika od nešto više od 19.000 njih s pravom glasa. Za Luetića je glasovalo oko 2500 liječnika, a iza njega je s 850 glasova bila Ada Barić Grgurović, dok su ostali dobili manje glasova.


Četvero kandidata – Ada Barić Grgurović, Miran Cvitković, Hrvoje Tomasović i Matija Majić u otvorenom su pismu zatražili od mjerodavnih državnih institucija kontrolu i zaštitu prava njih osobno te više od 5000, kako tvrde, diskriminiranih liječnika kojima je zbog neizdanih elektronskih iskaznica bilo oduzeto pravo glasovanja na izborima.




Traže i kontrolu nad zakonitošću rada i postupanja Komore u kojoj su, upozoravaju, upravnim nadzorom već ranije utvrđeni brojni propusti, uključujući i organizaciju i provedbu izbora.


Smatraju kako izbore treba proglasiti nelegalnima te ih provesti na uobičajeni, dopisni način, kada su svi članovi imali mogućnost glasovanja i biranja.


Četvero kandidata u pismu ističu da je Središnje izborno povjerenstvo prebrojalo u ponedjeljak glasove i utvrdilo rezultate unatoč istaknutim primjedbama promatrača, bez zapisničara i zapisnika, a pritom nisu znali ukupni broj birača i koliko ih ima pravo i mogućnost glasovanja, kao i koliko je izdano iskaznica potrebnih za elektroničko glasovanje.


“U najmanju ruku zapanjujuća je činjenica da je isključivo i samo jedan kandidat profitirao e-glasovanjem, i to sa čak 70-postotnim povećanjem udjela u broju glasova nego je to imao u dopisnom načinu, dok su istovremeno svim ostalim kandidatima u e-glasovanju udjeli u broju glasova značajno smanjeni, i to preko 50 posto u odnosu na dopisno glasovanje”, ističe četvorka u pismu.