Bivši predsjednik

IVO JOSIPOVIĆ Umjesto u Zagreb, predsjednica je trebala pohitati u Ahmiće i pokloniti se žrtvama

Boris Pavelić

Ivo Josipović, Foto: D. LOVROVIĆ

Ivo Josipović, Foto: D. LOVROVIĆ

HDZ-ova vlast je izručila sve Hrvate koji su bili u Haagu. Ispravno, jer je to bila obveza Vlade, i po međunarodnom pravu, i po hrvatskom zakonu, kaže Ivo Josipović



Umjesto što je nakon presude pohitala u Zagreb, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović trebala je otići u Ahmiće da se pokloni žrtvama zločina, izjavio je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.


Kazao je to komentirajući za naš list govor predsjednice Republike nakon presude čelnicima Herceg-Bosne, u kojemu je ustvrdila kako “danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika”.


“Predsjednica je nakon presude sa službenog puta pohitala kući. Bolje bi bilo da je pohitala u BiH, recimo u Ahmiće, da se, zajedno s predsjedništvom BiH, posebno predsjednikom Izetbegovićem, pokloni žrtvama zločina kojih se ipak, za razliku od mnogih drugih, sjetila, makar marginalno, potkraj svog obraćanja javnosti”, kazao nam je Josipović, reagirajući na molbu našeg lista na presudu i predsjedničin govor tim povodom.




Predsjednici, dodaje Josipović, “zaista nije trebalo da krivce za, kako kaže, nepravednu presudu traži u djelovanju bivših dužnosnika”.


HDZ je, podsjeća, “to odmah aplicirao na predsjednika Mesića i Vesnu Pusić, a našao bi se, sigurno će se i naći, još ponetko”, kaže Josipović, dodajući kako “sumnja da su zaboravili moj odlazak u Sarajevo i govor u Parlamentarnoj skupštini”.


Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, drži Josipović, ispravno je detektirao dvije strane HDZ-ove ratne politike u BiH: humanu i pozitivnu, ali i tamnu, koju je prepoznao Haški sud. “Ta je tamna strana kriva za stradanja i zločine, i kriva je za ovu presudu”, podsjeća bivši predsjednik.


“Kažu, Mesić je svjedočio. Pa zar je trebao lagati, skrivati dokaze i štititi zločin!?”, brani Josipović od predsjednice i HDZ-a politiku svog prethodnika.


“Zar je trebao prekršiti hrvatski zakon koji traži da se surađuje s Haagom!? Uostalom, taj je Zakon donesen za HDZ-ove vlasti. A HDZ-ova je vlast izručila sve Hrvate koji su bili u Haagu. Ispravno, jer je to bila obveza Vlade, i po međunarodnom pravu, i po hrvatskom zakonu”.


Josipović je u predsjedničinu govoru zapazio nagovještaj i onoga “što je odavno trebala učiniti: suočenje i s vlastitim zločinima te odlučan korak ka pomirenju. Da bi u tome bila uspješna, i predsjednica treba prepoznati da je osim onog lijepog lica hrvatske politike prema BiH, postojalo ono drugo, ružno, objektivno štetno za hrvatske interese i mir”, stoji, između ostalog, u reakciji Ive Josipovića koju ćemo cjelovitu objaviti u sutrašnjem tiskanom izdanju našeg lista.