Međunarodni incident

ISTRAGA U BiH: Hrvatski agenti pod sumnjom da su htjeli naoružavati islamske ekstremiste u BiH

Hina

foto: screenshot

foto: screenshot

Dodatno se navodi kako će biti ispitane sve osobe koje su iznosile informacije o takvim aktivnostima, a istaknuto je kako u samom državnom tužiteljstvu o tome nemaju nikakvih informacija niti prijava.



SARAJEVO – Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je otvorilo istragu o navodima koji su se pojavili u medijima kako su obavještajci iz Hrvatske u BiH provodili akciju čiji je cilj bio dokazati postojanje naoružanih islamističkih skupina u toj zemlji, potvrđeno je u sjedištu bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva u Sarajevu.


U Tužiteljstvu BiH formiran je predmet za kojega je zadužen tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju i on će poduzeti žurne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima i koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH”, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH dostavljenom Hini.


Prve informacije ovome pojavile su se na portalu Zurnal.info, a možete ih naći na ovom linku.




Dodatno se navodi kako će biti ispitane sve osobe koje su iznosile informacije o takvim aktivnostima, a istaknuto je kako u samom državnom tužiteljstvu o tome nemaju nikakvih informacija niti prijava.


Među onima od kojih će Tužiteljstvo BiH zatražiti iskaz je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je izrijekom potvrdio navode što ih je objavio portal Žurnal, blizak bosanskohercegovačkim policijskim agencijama, koji je u srijedu prenio kako su hrvatski obavještajci navodno vrbovali neke od građana BiH, bliskih selefijskom pokretu, da u islamske vjerske objekte u BiH donose oruže koje bi zatim na temelju dojava pronalazila policija.


Cijela ta operacija, prema navodima ovog portala, bila je osmišljena ne bi li se opravdale ranije tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da u BiH boravi na tisuće islamističkih ekstremista koji su prijetnja regionalnoj sigurnosti.


Kao osoba koja je u BiH provodila ovu operaciju označen je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić.


Mektić je danas ponovio tvrdnje kako su te informacije točne.


“Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba pokušala zavrbovati jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušali su kombinirati jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantirao kao neistinu i nebulozu. Onda da bi se potvrdila i opravdavala njezina teza te pokušala iskonstruirati jedna takva priča”, izjavio je Mektić za portal Radiosarajevo.ba.


U ovoj izjavi nije izravno spomenuo konzula Bandića, kojega je pak imenovao kada je navodnu aferu u srijedu komentirao za portal Faktor, ali je kazao kako su u sve bili umiješani “i predstavnici hrvatske diplomatske mreže ovdje u BiH”.


“Mi smo to duže vrijeme pratili. Kad smo vidjeli da je cilj da se izvrši diskreditacija BiH, da se ona predstavi kao teroristička država i ozbiljna prijetnja za regiju i Europu, onda smo poduzeli neke mjere da se to spriječi”, kazao je ministar Mektić.