Porezna reforma

IPAK POPUSTILI PRITISCIMA Vlada poslala u Sabor paket poreznih zakona, evo što donosi rasterećenje

Jagoda Marić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ministar financija nije uvažio primjedbe sindikata i  ipak se ukida doprinos za  zapošljavanje i zaštitu na radu, a zdravstveni doprinosi rastu na 16,5 posto. No, Vlada je odustala od povećanja  osnovice  za plaćanje doprinosa za članove uprava u poduzećima



ZAGREB I u najnovijem paketu izmjena poreznih zakona, trećem po redu od početka mandata Vlade premijera Andreja Plenkovića, promjene su u odnosu na prvotni prijedlog Ministarstva financija uspjeli progurati oni koji su u javnoj raspravi bili glasniji i koji su na svoju stranu dobili koalicijske partnere iz HNS-a. Tako je Vlada prije godinu dana odustala od uvođenja poreza na nekretnine, a današnja sjednica je pokazala i da odustaje od povećanja osnovice za plaćanje doprinosa za članove uprava u poduzećima. Radi se o osnovici za obračun doprinosa, ali njome nije propisano koliku će plaću imati direktori. Ona i dalje ostaje 65 posto prosječne plaće i ministar financija Zdravko Marić tu je popustio pred pritiscima udruga i koalicijskih partnera. No nije odustao od toga da spriječi direktore da se prijave samo jedan sat dnevno, na to plate dodatno umanjene doprinose i onda na kraju na temelju 48 kuna mjesečnih uplata za mirovinsko i zdravstveno imaju puno pravo na zdravstvenu zaštitu, a broje im se i godine staža kao da su radili puno radno vrijeme svaki dan.


Snižava se PDV


S druge strane ministar financija nije uvažio primjedbe sindikata i ipak se ukida doprinos za zapošljavanje i zaštitu na radu, a zdravstveni doprinosi rastu na 16,5 posto. Tako će zdravstveni sustav dobiti 1,3 milijarde kuna više, poslodavci će imati 900 milijuna kuna obveza manje, a proračun će ostati bez 2,2 milijarde kuna.Proračun će izgubiti i oko 1,4 milijarde kuna jer se snižava PDV s 25 na 13 posto na svježe meso, ribu, voće i povrće, dječje pelene, a Vlada je u međuvremenu odlučila i da će se niža stopa PDV-a obračunavati na žive životinje i jaja. Taj novac bi, ako do sniženja cijena dođe, trebao završiti u džepovima građana, ministar financija je na sjednici Vlade izrazio nadu da će se to i dogoditi, ali je napomenuo da je formiranje cijena u Hrvatskoj slobodno. U sustavu PDV-a novost je i to da će tvrtke odbitak pretporeza od 50 posto ubuduće moći koristiti i za automobile skuplje od 400 tisuća kuna, odnosno ukida se granica za korištenje te pogodnosti.

Kako je već ranije najavljivano, mijenja se i zakon o porezu na dohodak i to tako da se najveća stopa poreza od 36 posto više neće naplaćivati na bruto plaće iznad 17,5 tisuća kuna, nego tek nakon iznosa od 30 tisuća kuna, zašto se naročito zalagao HNS. To znači da će se na plaće do 30 tisuća kuna bruto plaćati najveća stopa poreza na dohodak od 24 posto. Vlada je odlučila i da stipendija od najmanje 15 tisuća kuna koju dobiva učenik ili student više neće biti razlog da njegovo uzdržavanje ne može biti priznato kao olakšica roditeljima za plaćanje poreza na dohodak.


Nastavak rasterećenja


Nije Vlada odustala ni od toga da primijeni paušal koji iznajmljivači plaćaju po krevetu. Dosad je ta godišnja obveza bila 300 kuna po krevetu, a sada je Vlada odredila da će se paušal plaćati u iznosu od 150 kuna do tisuću i pol kuna s time da će iznos za svako mjesto odrediti lokalne vlasti jer je porez na dohodak u cijelosti prihod lokalnih i regionalnih vlasti.


Za sve koji planiraju kupovati na nekretninu od sljedeće godine se smanjuje porez na promet nekretninama koji će se plaćati po stopi od tri posto, dok je do sada bio četiri posto. Premijer Andrej Plenković je kazao da je glavni cilj porezne reforme nastavak rasterećenja građana i poduzetnika.– Ove jeseni imamo dva velika reformska paketa – jedan je porezna reforma, a drugi će biti upućen vjerojatno sutra ujutro u javno savjetovanje, a riječ je o mirovinskoj reformi. Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna – rekao je Plenković.