INTERES ZA LEGALIZACIJOM RASTE: SDP predstavio plan i prijedlog za potpunu legalizaciju konoplje

Hina

foto: wikipedia

foto: wikipedia

"Zadnjim promjenama zakona neće se doći do potpunog iskorištavanja potencijala konoplje. U Hrvatskoj se o uzgoju marihuane u rekreativne svrhe zapravo nikada nije ni ozbiljno razgovaralo", kazao je Bernardić.



ZAGREB – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i Mirela Holy predstavili su danas SDP-ov plan za potpunom legalizacijom konoplje, čime bi se doprinijelo razvoju gospodarstva, poljoprivrede i turizma u Hrvatskoj.


“Smatramo da bi se liberalizacijom i legalizacijom, pod kontrolom države, ostvario dodatni gospodarski rast, i prihodi koji bi se mogli usmjeriti na otvaranje novih radnih mjesta. Rezultat legalizacije marihuane je prije svega dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje, i ono što je posljedično i najvažnije rast BDP-a”, naglasio je Bernardić na konferenciji za novinare.


Osvrnuo se i na posljednje izmjene Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga kojim su se ozakonili pojedini dijelovi industrijske upotrebe konoplje.




“Zadnjim promjenama zakona neće se doći do potpunog iskorištavanja potencijala konoplje. U Hrvatskoj se o uzgoju marihuane u rekreativne svrhe zapravo nikada nije ni ozbiljno razgovaralo”, kazao je Bernardić.


Mirela Holy je dodala kako interes za legalizacijom raste iz godine u godinu, a da ovim izmjenama nije omogućena puna primjena i gospodarsko, sociološko, i ekološko iskorištavanje konoplje.


Naglasili su kako proizvodi od konoplje pružaju kvalitetnu i održivu alternativu mnogim štetnim proizvodima, poput biorazgradive plastike, građevinskih proizvoda, boja, lakova i sličnog.


Između ostalog, naglašen je i bitan ljudski faktor kojemu bi pomogla legalizacija.


“Konoplja olakšava brojne simptome bolesti poput multiple skleroze, HIV-a, Parkinsonove bolesti, epilepsije i drugih malignih bolesti”, poručio je Bernardić.


Naveo je da zemlje poput Kanade, Nizozemske i Češke zbog legalizacije godišnje zajedno uprihođuju oko 55 milijardi dolara.


“Legalizacija marihuane ima pozitivan utjecaj na turizam, jer bi slobodno uživanje u kanabisu moglo privući nove goste, takozvani marihuanski turizam prvi je razvio Amsterdam, a po uzoru na njega i mnoge druge europske države”, rekao je Bernardić.


U SDP-ovom prijedlogu je navedeno kako bi svaka punoljetna osoba mogla uzgajati do devet biljaka u cvijetu, a svaka pravna ili fizička osoba mogla bi se komercijalno baviti uzgojem, prometom i preradom svih vrsta konoplje.


Dodali su također, ako bi taj proizvođač bio na visokoj razini kvalitete uzgoja, onda bi mogao i uzgajati za potrebe zdravstvenog sustava.


“Osnovat će se regulatorno tijelo, Agencija za konoplju, s ovlastima regulacije tržišta, predlaganja podzakonskih akata, uređivanja svih aspekata uzgoja prometa i prerade svih vrsta konoplje”, kazao je Bernardić.


Dodao je kako će to tijelo “obavljati i komercijalne djelatnosti, kao i plasiranje prikupljenih sredstava koja će usmjeravati u poticanje razvoja te industrije”.


“Ovo je prijedlog koncepta koji je napravio naš Savjet za zeleni razvoj, prvo će biti raspravljen u SDP-u te nakon toga krećemo u razvoj prijedloga koji ćemo staviti na javnu raspravu, ne samo u stranci već i s građanima”, kazao je Bernardić.


Holy je pojasnila kako je bi to bio lex specialis, iznad Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a tim zakonom bi se regulirale obaveze cijelog niza ministarstava i tijela javne vlasti, kako bi se omogućila operacionalizacija i implementacija punih gospodarskih potencijala konoplje.


Nakon javne rasprave, prijedlog “lex konoplje” će pustiti u saborsku proceduru.


“Nadamo se da će to biti do kraja godine, kako bi građani čim prije mogli osjetiti koristi”, zaključio je Bernardić.


Bernardić je komentirao i medijske navode o tome kako HDZ-ovi gradonačelnici otkazuju koncerte predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori.


“Ako se otkazuju već unaprijed dogovoreni koncerti očito je panika u HDZ-u zbog Škore”, rekao je Bernardić.


Nije htio komentirati nastup presjednice Kolinde Grabar Kitarović na proslavi u Oluje u Kninu, niti to da je svoju kandidaturu najavila u jednom tjedniku desne političke struje.


“Što se tiče samih protukandidata, moj stav i stav stranke je da SDP ima snažnog i samouvjerenog kandidata s dovoljno političkog iskustva koji ima jedan jasan stav i koji može funkciji predsjednika vratiti dostojanstvo i ugled”, rekao je Bernardić.