Prekomjerna težina

INJEKCIJA DNEVNO U Hrvatskoj je odnedavno dostupan novi lijek protiv debljine. Evo tko ga može dobiti

Barbara Čalušić

Pretilim osobama koje ne uspijevaju smršaviti danas je na raspologanju niz intervencijskih metoda od kirurških pa sve do farmakoloških



U Hrvatskoj je pretilo 18,7 posto stanovništva, a kad se tome pribroje osobe s prekomjernom težinom, udio pretilih i debelih osoba u populaciji iznosi 57,4 posto. Kako je istaknuto na 7. Hrvatskom kongresu o debljini s međunarodnim sudjelovanjem, među zemljama članicama EU-a najmanji udio pretilih osoba je u Rumunjskoj i Italiji gdje je pretilo oko deset posto stanovništva, dok je na Malti pretilo čak 26 posto stanovništva po čemu je ova zemlja prva u Europi.


U hrvatskoj epidemiološkoj slici najviše zabrinjava porast debljine i pretilosti među djecom. Tako je 2003. godine u Hrvatskoj udio djece koja su pretila i imaju prekomjernu težinu bio 20,8 posto da bi se 2015. godine ta brojka gotovo udvostručila i iznosi 34,9 posto. Debelo je 38,7 posto dječaka te 31 posto djevojčica. Ovi su podaci posebno zabrinjavajući jer se očekuje da će barem tri četvrtine debelih adolescenata razviti pretilost u odrasloj dobi.


Nezdrava prehrana


– Debljina u djece vrlo je akutan problem jer debljina upravo kod djece raste brže nego kod odraslih. Kod djece i mladih iz godine u godinu debljina raste u zastrašujućim postocima te je svako treće dijete preuhranjeno ili debelo prije 15. godine. Naša djeca s nezdravim načinom prehrane, među su debljima u Europi, a karakteristično je za Europu da upravo Mediteran prednjači po broju debele djece, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. Davor Štimac.




Pretilim osobama koje ne uspijevaju smršaviti danas je na raspologanju niz intervencijskih metoda od kirurških pa sve do farmakoloških. Tako je u Hrvatskoj od prije nekoliko tjedana dostupan i novi lijek namijenjen odraslim osobama čiji je indeks tjelesne mase iznad 30 odnosno iznad 27 u slučaju da imaju popratne bolesti. Riječ je o lijeku liraglutidu koji je prvotno bio namijenjen oboljelima od dijabetesa tipa 2 i kod kojeg su naknadne kliničke studije pokazale njegovu uspješnost u liječenju pretilih osoba. Lijek je u Europi registriran 2015. godine, a odnedavno i u Hrvatskoj, uz nadoplatu.


Crijevni hormon


– Riječ je o analogu GLP-1 receptora, crijevnog hormona koji se luči kao odgovor na hranu i pomaže regulaciji glukoze u krvi, no isto tako djeluje na smanjenje apetita. Problem je što ovaj hormon ima vrlo kratko vrijeme poludjelovnja, svega dvije minute jer ga razgrade enzimi u našem organizmu. S druge strane, ovaj lijek ima visok stupanj homologije s našim vlastitim odnosno endogenim hormonom, ali je otporan na djelovanje enzima pa samim time djeluje puno duže i ostvaruje učinak na smanjenje apetita. U prosjeku rezultira gubitkom tjelesne mase oko osam posto, no rezultati mogu znatno biti veći. Sličan lijek, ali u manjoj dozi već koristimo u liječenju osoba sa šećernom bolesti tipa 2, dok je ovdje indikacija kod osoba s debljinom i to u onih kojima je indeks tjelesne mase veći od 30, ali isto tako i kod preuhranjenih s indeksom između 27 i 30 ako imaju dodatne bolesti, poput šećerne bolesti, hipertenzije, displipidemije. Dostupan je unazad par tjedna i morat će se nadoplaćivati, objašnjava doc. dr. Sanja Klobučar Majanović, tajnica Hrvatskog društva za debljinu.


Raniji lijekovi za mršavljenje imali su niz opasnih nuspojava zbog čega su i povučeni s tržišta. Doc. dr. Klobučar Majanović ističe da je liraglutid pokazao dobar sigurnosni profil.


– Ovaj lijek ima vrlo dobar sigurnosni profil i već je od ranije prisutan u liječenju osoba sa šećernom bolesti, tako da očekujemo visok učinak i podnošljive i blage nuspojave. Inače, lijek se primjenjuje u obliku injekcije jednom dnevno, dodaje doc. dr. Klobučar Majanović.