Prepirka s Frankom Vidovićem

INCIDENT U SABORU Bijesni Krstičević bacio maketu aviona, a zatim poručio: ‘To se ne radi vojnku’

Hina

Screenshot

Screenshot

Krstičević mu je iščupao maketu iz ruke te ju bacio na pod, a smirivati ga je morao i premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković



Na aktualnom prijepodnevu u srijedu SDP-ov Franko Vidović postavio je pitanje o propaloj nabavci borbenih zrakoplova F-16 Barak. Izvadio je potom makete aviona i odnio ih ministru obrane Damiru Krstičeviću i premijeru Andreju Plenkoviću. Krstičević je maketu bacio na pod, javlja televizija N1.


Krstičević je Vidoviću poručio: »Goni se, ti i ovo!«, javlja Hina. 



“Dvije godine ste izgubili u trakavici nazvanoj nabava aviona. 2017. ste konstatirali da MiG-ovi mogu letjeti do 2024. Osim što se Hrvatsku izložili međunarodnom skandalu, s propašću natječaja ugrozili ste borbenu sposobnost Hrvatske vojske. I predsjednica kaže da lete samo 3 MiG-a. Da li zaista mislite krenuti u novi natječaj bez da se zatražite političku odgovornost potpredsjednika vlade Krstičevića”, rekao je Vidović.




“U jednom trenutku sam pomislio da će proći aktualac, a da neće biti pitanje o avionima. Nije istina da će ovo ugroziti nacionalnu sigurnost, to je neistina”, odgovorio je Plenković. 


Odlučnost Vlade da modernizira ratno zrakoplovnost je nepromijenjena, a teza o ugrozi nacionalne sigurnosti ne stoji zato što Hrvatska i trenutno ima zrakoplove, što je članica NATO-a i ima kolektivnu sigurnost, te cijelu sigurnosnu suradnju u kontekstu EU-a. Otklanjam tezu da smo ugrozili nacionalnu sigurnost, poručio je premijer.


Izraelska ponuda, kazao je, odabrana je kao najkomplentnija i najbolja, trebala nam je omogućiti u sljedećih 25 do 30 godina zrakoplovstvo na kojem ćemo prebaciti znanja naših pilota s postojeće tehnologije MIG 21 na novu generaciju zrakoplova koji su proizvedeni u SAD-u. S nadograđenom tehnologijom, kazao je, postali su 10 godina mlađi.


»Vlada je odluku o odabiru donijela 29. ožujka 2018. neovisno o korespondenciji koja je postojala u nekim prepiskama elektronske pošte s predstavnicima veleposlanstava SAD-a u Zagrebu, s ljudima iz stručnog tima ili predstavnicima Ministarstva obrane«, kazao je premijer.


»Neovisno je li se tada za tu korespodenciju znalo i je li ona adekvatno pročitana i jesu li ti signali bili jasni ili ne, po meni ti signali nisu bili tako jasni jer je natječaj trajao«, pojasnio je Plenković.


Poslali smo, kazao je, delegaciju u Washington i Izrael da kažu hoće li Izrael omogućiti suglasnost SAD-a i je li u SAD-u na visokoj razini to u redu. »Oni su rekli da! Ne bismo donijeli odluku da takvu provjeru nismo napravili i sada je to ispao problem«, ustvrdio je Plenković.


Vidović nije bio zadovoljan odgovorom.


Vidović mu je uzvratio kako je Hrvatska samostalna i suverena država koja donosi odluke. »Od početka je jasno da je proces duboko kontaminiran i jasno je da je ministar cijelo vrijeme lobirao za izraelsku ponudu«, optužio je Vidović Krstičevića.


Sada, kaže, uoči nove nabave, opet je ministar izišao u javnost s preferiranjem američke ponude.


»Ako ovako nastavite, vjerujte, jedini avioni koje ćemo mi nabaviti su ovi koje je nabavio moj kolega Maras”, rekao je Vidović, prenosi Hina.


 “Možete preko javne nabave nabaviti ovakve avione kakve je nabavio moj kolega Maras”, kazao je Vidović te ispod klupe izvadio makete aviona te ih odnio ministru obrane Damiru Krstičeviću.


“To košta oko 150 kuna, ja ću to sad vama uručiti bez da izazovete ikakav skandal, bez da morate pokazati ikakvu odgovornost”, rekao je Vidović i došao do Krstičevića kako bi mu dao avione.


Krstičević mu je iščupao maketu iz ruke te ju bacio na pod, a smirivati ga je morao i premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković.


Nakon ovog incidenta, Krstičević se obratio medijima.


”Dođe ti netko bez ikakvog poštivanja, da meni stavi tu maketu… Je l’ se to trebalo dogoditi… Morate razumjeti… Ja sam ratnik. Tražim od svojih ljudi najbolje… U ovom procesu Hrvatska je sve učinila. Ova Vlada. Mnogi ne žele uspjeh ovoga projekta. Lako je sad kritizirati sa strane… Vidite šta se radi. Vidite koja se kampanja vodi. Cijelo vrijeme sam šutio. I ja sam čovjek… Nije legitimno da mi donosi maketu. To je poniženje, to nije sportski. Tako se ne radi s vojnikom. Ja to njemu ne bih nikad napravio”, kazao je ministar obrane Krstičević nakon što je izgubio živce i bacio na pod maketu koju mu je u Sabornici pokušao dati SDP-ov Franko Vidović.