U susret splitskom dvoboju

INCIDENT ĆE PO SVEMU SUDEĆI PRESUDITI: Kerum će izgubiti izbore

Ivor Balen

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Nije mogao "udariti" niti na stranku, nazvati HDZ zločinačkom organizacijom ili ih prozivati za brojne propuste i uhljebništva tijekom desetljeća. Nije mogao, jer Kerum cilja na te birače (a i na koaliciju u županiji) pa je samo konstatirao kako je "HDZ državotvorna, velika stranka". I tako mu je preostalo vrijeđati na osobnoj razini, ne ponudivši pritom ni trunke nekakvih dokaza. Ako ih uopće ima, ako uopće takve tvrdnje ima smisla dokazivati."



SPLIT – Da je Željko Kerum vulgarni primitivac koji teško može kontrolirati reakcije i inače, a kamoli kad mu se ne ide niz dlaku, znali smo odranije i u tome nema ništa nova. Vrijedi ipak podsjetiti se nekoliko briljantnih verbalnih istupa u javnosti, još iz vremena kad je bio splitski gradonačelnik.


Posebno je imao pik na novinare: u Banovinu je ušao namjeravajući je voditi kao svoju tvrtku, apsolutistički, pa su ga smetale kritike njegovih “vrhunaravnih” poteza. Još i prije osvajanja mandata, kolegici je odbrusio “imaš li ti potvrdu da si žensko” na legitimno pitanje oko testiranja na droge (što je te 2009. godine forsirao protukandidat Ranko Ostojić), potom je novinara optužio da piše tekstove protiv njega za 500 kuna, drugog kolegu da “provodi linč nad njim” te se “pijan i drogiran tukao s policijom” (za uvredu i klevetu je proglašen krivim na sudu), a na kraju mandata, tijekom noći izbora 2013. godine, agenciju za istraživanje javnog mnijenja proglasio je “klošarskom”, a novinara nacionalne televizije pozvao da konobari…


To su samo neki od izgreda, a imao ih je još pregršt, od sukoba zbog parkiranja do vrijeđanja ostalih političara u splitskom gradskom vijeću.




Zato zvuči nevjerojatno kad se “opravdava” jer nije mogao izdržati konstantne provokacije tijekom sučeljavanja u organizaciji Slobodne Dalmacije, od Andre Krstulovića Opare. Pa je, eto, morao reagirati, sasuvši salve uvreda na račun HDZ-ovog kandidata, nazvavši ga između ostalog prostitutkom?! Takav uličarski rječnik, na žalost, nije ništa novo od Keruma, no dvostruki kriteriji kojima se ravna zaslužuju apostrofiranje. Za početak, njegovo kockanje na ruletu je “njegova stvar, njegovim novcima”, dok osobni život Opare očigledno smatra javnom stvari.


Reagirao je osobnim uvredama jer u nešto više od sat vremena sučeljavanja naprosto nije imao kontraargumente za stalna “podbadanja” Krstulovića Opare. Koji ga je cijelo vrijeme podsjećao (a to je malo tko naglašavao u kampanji, začudo) na propast poslovnog carstva i dugove koje je ostavio iza sebe, kao i ruglo od hotela Marjan posred glorificirane Zapadne obale. Pokušao je nešto Kerum govoreći o Oparinom radnom vijeku na državnoj grbači i neaktivnosti u tijelima vlasti, no to se od čovjeka koji je dva puta posjetio Sabor RH (sestra Nevenka Bečić pokušavala ga je u te rane sate informirati o događanjima), a tek nešto više fotelju gradonačelnika (da ne govorimo o onoj vijećnika) nije moglo shvatiti ozbiljno.


Nije mogao “udariti” niti na stranku, nazvati HDZ zločinačkom organizacijom ili ih prozivati za brojne propuste i uhljebništva tijekom desetljeća. Nije mogao, jer Kerum cilja na te birače (a i na koaliciju u županiji) pa je samo konstatirao kako je “HDZ državotvorna, velika stranka”. I tako mu je preostalo vrijeđati na osobnoj razini, ne ponudivši pritom ni trunke nekakvih dokaza. Ako ih uopće ima, ako uopće takve tvrdnje ima smisla dokazivati.


Konačno, kakav ishod se može očekivati nakon ovakvog rijetko doživljenog ispada? Svi su izgledi, Kerum će (ipak) izgubiti izbore za gradonačelnika. Ukratko, njegovi birači (a tu spada i dio HDZ-ovih simpatizera pa čak i neki u SDP-u) imaju opravdanje za napad ad hominem, dapače čak su i zadovoljni što je “prokazao meškinjastog” Oparu. No, jedan pristojan, upravo takav i toliki, broj građana Splita s pravom glasa je u srijedu navečer definitivno odlučio izaći na birališta i protivno svojim (političkim) uvjerenjima zaokružiti HDZ-ovog kandidata. Vjerojatno usput i Mira Bulja…