Na prisegu stiže pedesetak ljudi

INAUGURACIJA BEZ BERNARDIĆA Iako ga je SDP kandidirao, novi predsjednik Republike na svečanost nije pozvao šefa stranke

Tihana Tomičić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

U Milanovićevu stožeru kažu kako su na inauguraciju, koja će biti znatno skromnija od svih prethodnih, po funkciji pozvani uzvanici - dakle, državni dužnosnici, šef Vrhovnog suda i načelnik Glavnog stožera, te članovi Milanovićeve obitelji, kao i njegovog izbornog stožera, a kako Bernadić nominalno nije bio dio tog stožera, mada je u izborima sudjelovao, te s obzirom na to da neće biti pozvani ni predsjednici drugih parlamentarnih stranaka, Bernardić neće biti na Pantovčaku



Na inauguraciju novog predsjednika Republike Zorana Milanovića 18. veljače na Pantovčaku bit će pozvano sveukupno oko pedesetak ljudi, no ne i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.


U Milanovićevu stožeru kažu kako su na inauguraciju, koja će biti znatno skromnija od svih prethodnih, po funkciji pozvani uzvanici – dakle, državni dužnosnici, šef Vrhovnog suda i načelnik Glavnog stožera, te članovi Milanovićeve obitelji, kao i njegovog izbornog stožera, a kako Bernadić nominalno nije bio dio tog stožera, mada je u izborima sudjelovao, te s obzirom na to da neće biti pozvani ni predsjednici drugih parlamentarnih stranaka, Bernardić neće biti na Pantovčaku.


Činjenica je da Milanović upravo od sutra više neće biti niti član SDP-a, pa i to može biti argument za takvu odluku, no ipak u Bernardićevom timu nisu željeli komentirati ovu činjenicu.




Tako će na taj svečani dan uz njega biti Orsat Miljenić, Nikola Jelić, Igor Dragovan i drugi koji su bili dijelom 15-članog stožera, no ne i šef stranke čiji je kandidat bio. On mu je to priopćio početkom tjedna, ali reakcija zasad nema.


Precizno rečeno, bit će ondje po funkciji 13 sudaca Ustavnog suda na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem, potom naravno predsjednik Vlade Andrej Plenković i četvorica njegovih potpredsjednika – Davor Božinović, Zdravko Marić, Damir Krstičević i Predrag Štromar, kao i Predsjedništvo Hrvatskog sabora, u kojem su predsjednik Gordan Jandroković te potpredsjednici Milijan Brkić (HDZ), Željko Reiner (HDZ), Furio Radin (talijanska nacionalna manjina), Božo Petrov (Most) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP).


Dolazi i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ali i bivši predsjednici Republike – Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović i Stjepan Mesić. Naravno, uz novog predsjednika će biti i supruga Sanja Musić Milanović, majka Gina, a vjerojatno i sinovi.


Na inauguraciji neće biti ni predstavnika Crkve, pa ni drugih vjerskih organizacija, jer bi se u tom slučaju sastav morao proširiti na staru formu velikog događaja, a vjerojatno se iz ureda novog predsjednika time želi poslati i važna poruka o sekularnosti države.


No, osim što će prisegnuti na Ustav RH pred predsjednikom Ustavnog suda. Milanović će ipak izgovoriti rečenicu “Tako mi Bog pomogao”, jer je tako određeno zakonom.


Sama inauguracija trajat će kratko, od 45 minuta do sat vremena, u Vili Zagorje, a novi predsjednik, očekivano, neće nositi predsjedničku lentu, neće biti garde ni straže.