Kako do novca

IMOVINA NA BUBNJU Agrokor uskoro prodaje i spektakularnu Villu Castello u Medveji?

Jagoda Marić

Tek treba utvrditi proceduru za prodaju – Villa Castello u Medveji / Foto Marin ANIČIĆ

Tek treba utvrditi proceduru za prodaju – Villa Castello u Medveji / Foto Marin ANIČIĆ

Analizirat će se stanje svih nekretnina i one koje nisu nužne za poslovanje će se prodavati, no odluke o svim poslovima vrednijim od tri i pol milijuna kuna mora donijeti vjerovničko vijeće. Jučer su dobavljači Agrokoru zaprijetili obustavom isporuke robe ako se ne ispune njihovi zahtjevi



ZAGREB – Nakon prodaje pokretnina, poput helikoptera ili jahte, te ustupanja leasinga za 30 automobila nekom drugom, u Agrokoru će dio svježeg novca pokušati prikupiti i prodajom nekretnina, doznajemo u izvanrednoj upravi te kompanije.


Tako bi se na bubnju mogla naći i Villa Castello u Medveji nedaleko Opatije.


Slijede tužbe


Naši sugovornici ističu da će se analizirati stanje svih nekretnina i one koje nisu nužne za poslovanje će se prodavati ali tek kad se utvrdi procedura za njihovu prodaju, jer odluke o svim poslovima vrjednijim od tri i pol milijuna kuna mora donositi vjerovničko vijeće.




Jučer su dobavljači Agrokora zaprijetili da će ponovo, već u ponedjeljak, obustaviti isporuku robe tom koncernu ako se ne ispune njihovi zahtjevi među kojima se najvažnijim čine oni koji se tiču produžetka dogovora o odgodi naplate mjenica, novog zaduženja, kako bi se plaćali stari dugovi dobavljačima i statusa njihovih potraživanja za novoisporučenu robu za koje traže do dobije prvenstvo pri isplati.


Prvi zahtjev upućen je bankama od kojih se traži da prolongira dogovor o mjenicama, odnosno da regresne mjenice od dobavljača ne naplaćuje do 20 lipnja,a od potpredsjednice Vlade Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka zahtijevaju da mjenice dobavljača u postupku izvanredne uprave imaju jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.


Ramljak je već priznao da je to dug Agrokora, ali problem je što se banke ne mogu naplatiti dok traje izvanredna uprava, pa su im veće šanse da se naplate kod dobavljača, a da njima prepuste naplatu od Agrokora u postupku nagodbe. Od Ramljaka traže i da u najkraćem mogućem roku dogovori novo zaduženje koncerna Agrokor te sukladno zakonu izvrši podmirenje dijela starih.



Villa Castello u Medveji već je dugi niz godina u vlasništvu koncerna Agrokor, a ovdje se Ivica Todorić, zajedno s članovima svoje obitelji, znao odmarati. Dvorac je skriven od očiju javnosti, na prekrasnoj poziciji na samom kraju šljunčane plaže. Agrokor je prije desetak godina, tada za cijenu od više od pola milijuna kuna godišnje, od PGŽ-a dobio koncesiju za plažu, odnosno za približno 11 tisuća četvornih metara mora i kopna.



– Jedan kolega namjerava dignuti tužbu protiv financijskih institucija, bilo da se radi o faktoring društvima, bankama, pa i o HNB-u. Dobio je potporu svih dobavljača koji su sudjelovali na današnjem sastanku, a pokušat će se dokazati da je bilo zajedničkog djelovanja u zapravo prikrivenom financiranju sustava Agrokor na teret dobavljača. To je, naravno, proces koji je pred nama, ali uglavnom sve kolege koje nemaju teret regresnih mjenica vrlo su solidarno stali iza tih kolega koji će ići s takvom pravnom mjerom – najavila je nakon jučerašnjeg sastanka prokuristica Kraša Marica Vidaković.


Otvoren dijalog


Od Sabora će zatražiti i tumačenje pojedinih odredbi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno da se »vrlo jasno i izravno kaže koji tretman imaju novi plasmani roba« te jesu li oni u istom rangu kao i financijska sredstva uzeta nakon 10. travnja.


Iz Agrokora pak poručuju da »izvanredna uprava Agrokora nastavlja otvoren i konstruktivan dijalog s dobavljačima, da probleme u poslovanju pod bivšom Upravom koji su doveli do ovog izvanrednog stanja ne mogu riješiti preko noći.


»Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora svojim zahtjevima jasno stavlja do znanja da isporuku roba Agrokoru vezuje uz rješavanje pitanja mjenica. Kako obustava isporuke roba sasvim sigurno ne bi bila u interesu niti jednog od više tisuća proizvođača i dobavljača koji rade s Agrokorom, izvanredna uprava će predstavnike 168 tvrtki koje imaju mjenice pozvati na još jedan sastanak, koji će se održati u srijedu«, poručili su iz Agrokora.