Aktualno prijepodne

IMA LI VLADA VEĆINU Plenković u Saboru izbjegao decidirano odgovoriti na to pitanje

P. N.

Pokažite nam brojke, 75 posto građana više ne podržava smjer ove vlade. Ako nemate 76 ruku, raspišite nove izbore. Obmanjujete hrvatsku javnost, uzvratio je Jovanović, koji je Plenkovića pitao i zašto je kurikularnu reformu predao u ruke konzervativnih i klerikalnih udruga



Hrvatski sabor u srijedu je počeo svoju novu, četvrtu sjednicu i to prisegama bivših Mostovih ministara, a sada zastupnika Vlahe Orepića i Slavena Dobrovića.


Traje Aktualno prijepodne, na kojem je SDP-ov Željko Jovanović upitao premijera ima li potrebnu saborsku većinu.


Plenković je to izbjegao decidirano odgovoriti.




– Predsjednik Sabora je izabran sa 76 ruku, to ste svi vidjeli, kratko je odgovorio Plenković, ne odgovorivši kakvo je stanje danas.


– Pokažite nam brojke, 75 posto građana više ne podržava smjer ove vlade. Ako nemate 76 ruku, raspišite nove izbore. Obmanjujete hrvatsku javnost, uzvratio je Jovanović, koji je Plenkovića pitao i zašto je kurikularnu reformu predao u ruke konzervativnih i klerikalnih udruga.


– U hrvatskom društvu postoje oni koji su uključivi i oni koji su isključivi i a priori diskvalificiraju druge. Vi se svojim stavom ubrajate u ove druge, to je poznato široj javnosti. Ekspertna radna skupina na čijem je čelu bio gospodin Jokić suprotno pravilu nije birana na javnom natječaju, nego putem javnog poziva, na kojem je bio samo jedan kandidat. Na našem je natječaju bilo 11 kandidata. 


Za razliku od vašeg modela, ovaj proces je bio transparentan i uključiv, odgovorio je Plenković.


Jovanović je uzvratio tvrdnjom da je Karamarko umrtvio reformu, a Plenković je pokopao.


– Pokazali ste da nemate širinu, već ste predali ključnu reformu obrazovanja u ruke konzervativnih i klerikalnih skupina koje ne priznaju evoluciju. To je suprotno od onog što ste govorili o vjerodostojnosti, zaključio je.