Reakcija na Hasanbegovićevu odluku

IDS osuđuje odluku ministra kulture o smanjenju financijskih sredstva Editu i La Voceu: “To je napad na multikulturalnost”

Hina

Boris Miletić / Snimio Sergej DRECHSLER

Boris Miletić / Snimio Sergej DRECHSLER

»IDS najoštrije osuđuje odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je svoju odluku obrazložio time da financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nije obveza Ministarstva kulture«, navodi IDS i dodaje kako je uskraćivanje novca izdavačkoj kući Edit napad na temeljne vrijednosti koje IDS od samog osnutka baštini i promiče – multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju

 PULA Istarski demokratski sabor (IDS) najoštrije osuđuje odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o smanjenju financijskih sredstva nakladničkoj kući Edit, koja među ostalim izdaje dnevnik na talijanskom jeziku »La voce del popolo«, jer je to, ocjenjuje ta stranka u današnjem priopćenju, napad na multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju.

 »IDS najoštrije osuđuje odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je svoju odluku obrazložio time da financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nije obveza Ministarstva kulture«, navodi IDS i dodaje kako je uskraćivanje novca izdavačkoj kući Edit napad na temeljne vrijednosti koje IDS od samog osnutka baštini i promiče – multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju.


 Ali, dodaje IDS, »što je još gore, to je udar na talijansku manjinu, a upravo su nacionalne manjine najosjetljiviji dijelovi hrvatskog društva«.


 »Prava nacionalnih manjina oduvijek su bila jedan od stupova suvremene Europe, a Istra je kao multietnička i multikulturalna sredina oduvijek bila svijetli primjer ostatku Republike Hrvatske, čime se iznimno ponosimo«, navodi u priopćenju IDS i dodaje kako je »dužnost svih nas konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju političkog pluralizma i manjinskih prava«.




 Takvim se postupkom, smatraju u IDS-u, čini upravo suprotno i »narušavaju se sve temeljne vrijednosti, srozavaju se standardi jednoga modernog europskog društva i iskazuje krajnje nepoštovanje vrijednosti koje Europska unija njeguje«.


 »Istarski demokratski sabor najoštrije osuđuje ovaj posljednji udar Ministarstva kulture na nevladine udruge, ničim izazvan i nenajavljen, neočekivan te krajnje nekorektan. Sve su manjine jedne države obveza te države i posredno ili neposredno svih državnih tijela i ministarstava, a što gospodinu Hasanbegoviću očito nije jasno«, navode u IDS-u i dodaju kako »prvi potezi Vlade kojima smo svjedočili u posljednjih nekoliko tjedana nisu davali puno razloga za optimizam, no ovo što se trenutačno događa direktni je udar na temelje multikulturalnosti i suživota«.


 »Upravo zato, naš najvažniji zadatak jest glasno štititi prava manjina te ljudska prava i slobode svih naših građana. IDS će se usprotiviti svakom pokušaju da se zemlja uvuče u nacionalne tenzije i netrpeljivosti iz devedesetih godina prošlog stoljeća iz kojih smo se teškom mukom iščupali. Građani to od nas očekuju i mi ih sigurno nećemo iznevjeriti«, navodi IDS u priopćenju.