Priopćenje

IDS osudio inicijativu za uvođenje pozdrava “Za dom spremni”

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Po ocijeni Borisa Miletića, riječ je o inicijativi koja promovira simbole zločinačkog ustaškog režima i u svojoj osnovi je duboko antihrvatska jer, kako je naveo, »ništa nije toliko ukaljalo ime naše države kao ustaški pokret«.



PULA  Istarski demokratski sabor (IDS) najoštrije osuđuje neprimjerenu, neprihvatljivu i nedopustivu inicijativu za uvođenje pozdrava »Za dom spremni« u službenu uporabu u Oružanim snagama RH, istaknuo je u subotu u priopćenju predsjednik IDS-a Boris Miletić.


Po njegovoj ocijeni, riječ je o inicijativi koja promovira simbole zločinačkog ustaškog režima i u svojoj osnovi je duboko antihrvatska jer, kako je naveo, »ništa nije toliko ukaljalo ime naše države kao ustaški pokret«.


»IDS najoštrije osuđuje svaki pokušaj rehabilitacije povijesnog razdoblja kojeg se trebamo sramiti. Organizatori i potpisnici ove inicijative ili imaju ozbiljan problem s nepoznavanjem povijesnih činjenica ili nisu u stanju izvući pouke iz grešaka prošlosti«, ističe Miletić i dodaje kako svako relativiziranje zločinačke prirode ustaškog režima, bilo kroz opravdanje zločina, bilo kroz obnovu ustaške ikonografije i simbola, predstavlja anticivilizacijski čin.




Miletić u priopćenju ističe kako je dužnost svih relevantnih aktera u društvu da se jasno i nedvojbeno distanciraju od takvih i sličnih inicijativa, »vrijednih jedino gnušanja«.


Uvjeren je da građani Hrvatske u potpunosti odbacuju takve inicijative jer znaju dobro razlikovati patriotizam od ustaštva. »Hrvatska se, kao najnovija članica Europske unije, treba Europi i svijetu pokazati kao moderna, progresivna i kozmopolitska država u kojoj se njeguju demokratske vrijednosti i slavi život, a ne smrt«, zaključuje predsjednik IDS-a i podsjeća kako je antifašizam jedna od temeljnih vrijednosti Istre, »jer su posljedice režima kojeg ova sramotna inicijativa veliča bile takve takve da se Istra trebala graditi gotovo iz temelja«.