Ništa od potpisa u subotu

IDS odbio SDP; Sponza: Ne možemo pristati na koaliciju bez ikakvog programa

Tihana Tomičić

Foto M. MIJOŠEK

Foto M. MIJOŠEK

Pritisak SDP-a da se pošto-poto potpisuje koalicija nije dobar, kaže Sponza



RIJEKA - IDS je donio odluku: odbit će SDP, barem za sada, dok se Savjet stranke kao središnje tijelo ne sastane sredinom rujna. To znači da će SDP, HNS, HSU, Laburisti i A-HSS ovoga tjedna svoju koaliciju morati potpisati bez IDS-a.


Potvrdio je to u izjavi za naš list glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza:


– Pritisak SDP-a da se pošto-poto potpisuje koalicija bez ikakvog programa nije dobar i IDS iz odgovornosti prema građanima na to ne može pristati.




U opširnoj izjavi o tome što IDS planira nakon što Zoran Milanović u Barbanu ponovno nije vodio programske razgovore o koalicijskom sporazumu, Sponza kaže:


– Sama činjenica da je Milanović sa suradnicima posjetio Barban, u kojem nije bilo nikakvih razgovora o programu koalicije, nije ništa promijenila u odnosima IDS-a i SDP-a, kao niti oko dinamike donošenja odluka vezanih uz izlazak IDS-a na izbore.


Stav IDS-a od početka je vrlo jasan, u koalicije možemo ulaziti isključivo na programskoj osnovi i kad dobijemo jasne odgovore o decentralizaciji. SDP je taj koji mora jasno kazati što smatra da treba ostati na državnoj razini upravljanja, što smatra da treba prepustiti na razinu županija, gradova i općina, kojom dinamikom i kojim provedbenim mjerama se hoće provoditi decentralizacija. SDP do sada nije pokazao spremnost da sjednemo oko ove suštinske teme. Podsjećam vas da IDS do danas nije dobio niti jedan službeni poziv na razgovor vezano uz program te koalicije. Sva komunikacija s SDP-ove strane se svodi na izjave u medijima bez ijednog konkretnog programskog rješenja. Mi smo sa svoje strane oformili tim kako bi maksimalno konkretizirali razgovore do kojih još uvijek nije došlo. Pritisak SDP-a da se pošto poto potpisuje koalicija bez ikakvog programa nije dobar i IDS iz odgovornosti prema građanima na to ne može pristati – govori Sponza.


Što se tiče nastavka izgradnje Istarskog ipsilona, uvijek smo spremni na razgovor, dodaje. To je projekt kojeg smo građanima u ovom mandatu zajednički obećali. Zato i jesmo  ostali zatečeni izjavama da se projekt neće realizirati. Bilo bi izvrsno da nadležni ministri iz Vlade nakon razgovora kojeg spominjete, dakle Boris Lalovac i Siniša Hajdaš Dončić, daju  jamstvo da će taj projekt zaista biti realiziran, jer Istra je to  odavno zaslužila! – rekao nam je Sponza.


– Ukratko, IDS je za nedvosmislen i otvoren razgovor. Razgovor koji podrazumijeva precizne odgovore na temu decentralizacije, zaštite nacionalnih interesa poput voda i šuma, stvaranja stabilnih i održivih uvjeta poslovanja i konkretnih projekata. Sve drugo nije niti pošteno niti odgovorno prema biračima. Građane interesira sadržaj politike – zaključuje glavni tajnik IDS-a, koji je i glavni pregovarač sa strankama koalicije.


Iz ovog je jasno da se IDS tek naknadno može pridružiti novoj Kukuriku koaliciji, ali također i da čekaju poziv s vrha SDP-a s konkretnim, pismenim prijedlozima o suradnji. Non-paper neslužbena komunikacija i komunikacija putem medija ih ne zanima, IDS želi jasne garanacije za provedbu projekata i tek onda bi Savjet imao o čemu uopće odlučivati, objašnjavaju u toj stranci.  Sada je opet na potezu SDP.