Stanka u Saboru

IDS: Nepravedan sustav bodovanja za male ribare s područja Istre

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Trenutno je važeći sustav bodovanja utemeljen na Pravilniku o malom obalnom ribolovu, koji je izradila Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, a koji se u prevelikoj mjeri poziva na indeks razvijenosti jedinica lokalne odnosno područne samouprave u kojima žive mali ribari. To samo po sebi suštinski ne određuje status ribara, pa ne može biti okosnica u određivanju prava pri dodjeli povlastica«, rekao je Sponza



ZAGREB IDS-ov saborski zastupnik Giovanni Sponza upozorio je u četvrtak kako je nepravedan sustav bodovanja za male ribare s područja Istre, istaknuvši kako bi kriterij za formiranje rang lista za dobivanje povlastica morao biti odraz stvarnog socijalnog statusa svakog pojedinog ribara.


 »Sustav kriterija i bodovanja za korištenje povlastica negospodarske kategorije ‘Mali obalni ribolov’ za male ribare iz Istarske županije je nepravedan. Trenutno je važeći sustav bodovanja utemeljen na Pravilniku o malom obalnom ribolovu, koji je izradila Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, a koji se u prevelikoj mjeri poziva na indeks razvijenosti jedinica lokalne odnosno područne samouprave u kojima žive mali ribari.


To samo po sebi suštinski ne određuje status ribara, pa ne može biti okosnica u određivanju prava pri dodjeli povlastica«, rekao je Sponza nakon stanke koju je zatražio u Saboru.




 Smatra da bi kriterij za formiranje rang lista za dobivanje povlastica morao biti odraz stvarnog socijalnog statusa svakog pojedinog ribara.


 »Mali ribari iz Istarske županije su osobe starije dobi i ribarstvom se bave gotovo cijeli radni vijek. Često su u nezavidnoj socijalnoj situaciji, neovisno od toga što žive u regiji s visokim indeksom razvijenosti«, naglasio je Sponza.


 Primjena kriterija bodovanja iz Pravilnika dovela je, kaže, do toga da je u 2016. od ukupnog broja od 2.500 dozvola koje izdaje Ministarstvo samo 19 izdano ribarima s područja Istarske županije. 

»To je manje od jedan posto od ukupnog broja izdanih dozvola i ta nas je brojka neugodno iznenadila«, poručio je i pozvao mjerodavne da revidiraju kriterije i način dodjele dozvola.