Presedan

IBLER U PROBLEMU Stranku u Umagu nema tko raspustiti, iako je SDP tamo ušao u savez s – HDZ-om

Tihana Tomičić

Foto P. Glebov / PIXSELL

Foto P. Glebov / PIXSELL

Razlog je prozaičan – šef umaškog SDP-a Vili Bassanese ujedno je i predsjednik županijske organizacije. U Umagu je on sklopio koaliciju s HDZ-om, što mu članstvo zamjera, a sada će pred Županijskim odborom, kada ga i ako sazove, morati odgovoriti na pitanje zašto mu je HDZ partner



RIJEKA Na sjednici Glavnog odbora SDP-a prije dva dana donesena je odluka o raspuštanju organizacija stranke u Karlovcu i Novom Zagrebu Zapad. To je učinjeno na prijedlog nadležnih županijskih organizacija, i u vrhu stranke tvrde da ne žele masovna raspuštanja ondje gdje postoje problemi, ali ako županijska organizacija to traži, tada nema razloga da vrh stranke to ne amenuje.


No, iako je na sjednici spomenut i problem Umaga, u izjavama nakon sjednice Erik Fabijanić i Zlatko Komadina izjavili su da Umag nije mogao biti tema, a razlog je prozaičan – šef umaškog SDP-a Vili Bassanese ujedno je i predsjednik županijske organizacije.


Neprincipijelno


Naime, u Umagu je prošlog tjedna sklopljena »neprincipijelna koalicija« između SDP-a i HDZ-a, i novinari su u nedjelju nakon Glavnog odbora pitali zašto je, primjerice, raspušten Novi Zagreb Zapad jer je htio koalirati s Milanom Bandićem, a nije Umag gdje su SDP i HDZ doslovce u savezu.




U Umagu je na izborima u svibnju SDP dobio sedam mjesta, kao i IDS, dok je HDZ dobio dva mandata, a Živi zid jedan. SDP i IDS su vodili razgovore o formiranju većine, ali s obzirom da su dugo u sukobu kao tamošnje dvije najveće stranke, Vili Bassanese odlučio se na savez s HDZ-om te je Jurica Šiljeg postao predsjednik Gradskog vijeća. U izjavama za medije Bassanese je ponavljao da je sporazum bio ponuđen svima, no da ga je potpisao samo HDZ, dok Daglas Koraca iz IDS-a tvrdi da je sve bilo unaprijed dogovoreno s HDZ-om te da su oni zapravo izigrani.


HDZ-ovac Jurica Šiljeg tvrdi da »neće dopuštati bilo kakvu opstrukciju«, te da je to razlog za savez. Ali, činjenica je da je ovo presedan – da se o lokalnom savezu dogovore županijski čelnici SDP-a i HDZ-a, dakle viša razina od lokalne.


Mirando Mrsić, a i mnogi drugi, na sjednici Glavnog odbora postavili su pitanje Umaga, no odgovoreno je isto što i novinarima – da vrh stranke ništa ne čini bez inicijative sa strane županije.



Donedavni tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger, također jedan od Bernardićevih suradnika koji danas nastupa protiv šefa stranke, jučer se priopćenjem usprotivio odluci o raspuštanju:


– Raspuštanje cijelog članstva se uvijek pokazalo kontraproduktivno i loše i ovakve sankcije treba provoditi samo kada je izvjesno da će rezultirati napretkom u odnosu na trenutno stanje. U nedjelju je zagrebački SDP ostao bez 400 članova, rekao je. Upozorio je pritom da »takve sankcije treba provoditi samo onda kada je izvjesno da će rezultirati napretkom u odnosu na trenutno stanje. Raspuštanje cijelog članstva se uvijek pokazalo kontraproduktivno i loše, a u ovom slučaju i potpuno besmisleno. Trebalo je sankcionirati one koji su odgovorni za tu neslavnu sedmodnevnu koaliciju sa strankom Milana Bandića. Koncept kolektivne odgovornosti prema kojoj ljudi snose odgovornost za postupke drugih u kojima uopće nisu sudjelovali je štetan i jednostavno pogrešan«, rekao je Etlinger.



Sad je loptica na neki način vraćena samom Bassaneseu, koji će pred Županijskim odborom morati odgovoriti na pitanje zašto mu je HDZ partner. U istarskom SDP-u kažu da od izbora nije održana još niti jedna sjednica županijskog odbora Istre baš zato da bi Bassanese izbjegao raspravu na tu temu. Peđa Grbin nam je rekao da tu situaciju ne bi komentirao, a na samoj sjednici je rekao da je protiv bilo kakvih raspuštanja.


Suza u oku 


Na društvenim mrežama već danima vodi polemika, pa je tako istarski SDP-ovac Serđo Popović napisao:


– Za raspravu koalicije SDP-HDZ u Umagu nisu dobili prijedlog od ovlaštenog predlagatelja, a kako će ga dobiti kada je predsjednik SDP-a gradonačelnik Umaga koji nakon izbora uopće nije sazvao županijski odbor. Bero probudi se i počni donositi odluke, vrijeme ulizivanja je prošlo kada si postao predsjednik SDP-a, sada se traži lider koji ima hrabrosti i koji se ne skriva iza floskula, kaže Popović, koji je čak organizirao i anketu, iz koje je proizašlo da SDP Umaga po mišljenju članstva treba raspustiti.


No, faktički – zasad nema tko.


Ništa manje buke nije izazvao ni slučaj Novog Zagreba Zapad, gdje se već po drugi puta raspušta organizacija, ali novost je da sada Davor Bernardić donosi odluku o raspuštanju ogranka koji vodi njegov donedavni bliski suradnik Tomislav Koledić, koji je na sjednici doslovno – zaplakao zbog te odluke.


Kritičari Davora Bernardića u stranci ističu da je njegove ekipa u šest mjeseci raspustila više ogranaka nego Zoran Milanović u skoro deset godina, no u njegovu krugu tvrde da to nije istina.


– Dosad su raspuštene samo dvije organizacije – Karlovac i Novi Zagreb Zapad, a u Splitu i ostalima raspušteni su samo organi i tijela, to nikako nije isto – rekao nam je jučer predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić.