Kapraljević protiv kapitalizma i ovakve EU, a za socijalizam

I tebe su zaje…! Reci: Dosta!

Zlatko Crnčec

Dok Vuljanić, iako vrlo kritičan prema njoj, Europu ipak želi pokušati mijenjati Antun Kapraljević, 11. na listi laburista za euroizbore, ima puno tvrđi stav



ZAGREB Hrvatski su laburisti na svojoj konvenciji prije desetak danb bili vrlo kritični prema Europskoj uniji. Tako je nositelj liste Nikola Vuljanić istaknuo da »nije miran kada vidi kako izgleda EU koju je godinama i desetljećima čekao i gledao«.


– Nisam očekivao da će ovako izgledati. Kada sam prije dvije godine došao u Strasbourg gdje su plenarna zasjedanja Europskog parlamenta bio je to krasan i pristojan grad, nigdje prosjaka, nigdje prljavštine. Ali to je bilo prije dvije godine. U tom gradu ima puno kanala, rijeka i mostova. I sva danas su mjesta pod mostovima popunjena. Pod svim mostovima su deke, kartoni, netko tamo živi, a još prije samo dvije godine nije tamo živio nego je imao svoj dom, negdje je radio, nešto je bio. Bio je ugledni građanin, danas je beskućnik. Kada nas izaberu u Europski parlament zauzimat ćemo se za preraspodjelu društvenog bogatstva, rekao je Vuljanić optuživši za sve to »američki sistem nakalemljen na ovu našu staru Europu zbog čega su radnici postali potrošna roba«. Dodao je da su stoga »Ujedinjena europska ljevica i laburisti u njoj jedina grupacija koju tu Europu žele promijeniti, i to brzo«.


Međutim, dok Vuljanić, iako vrlo kritičan prema njoj, tu Europu ipak želi pokušati mijenjati Antun Kapraljević, 11. na listi laburista za euroizbore, ima puno tvrđi stav.




– Na referendumu sam čiste savjesti glasao protiv ulaska Hrvatske u EU. I to zato jer sam u deset godina pregovora gledao i vidio kako čine sve da bi nas uništili i natjerali nas da na koljenima molimo ulazak. Činili su to uz pomoć lokalnih izdajnika koji su služili bankama i korporacijama i koji su nas doveli u ovakvu situaciju. Međutim, usprkos svemu tome ako budem izabran u Europski parlament dat ću EU još jednu šansu i godinu ću se dana pokušati boriti da se EU kakva je danas pokuša promijeniti. Tražit ću saveznike s lijeva i desna, sve one koji su protiv neoliberalnog kapitalizma, rekao je Kapraljević. Međutim, ne uspije li u svojoj nakani u prvih godinu dana Kapraljević ostatak mandata namjerava potrošiti na to da Hrvatsku izvuče iz članstva EU.


– Tražit ću saveznike među malim zemljama koje s EU imaju jednake probleme kao i mi. Ako nam to neće uspjeti onda će sljedeći korak biti pokušati razoriti ovakvu EU. Činit ću to sa saveznicima, na tribinama, javnim skupovima, protestima i svim ostalim dozvoljenim sredstvima – od Bruxellesa, Strasbourga pa do mojih Našica, rekao je Kapraljević. Dodao je da će se bez obzira na ishode ove svoje inicijative svakako nastaviti boriti »protiv kapitalizma i ovakve EU, a za socijalizam«.



– Želim živjeti jedino u EU koja je socijalno osjetljiva ikoja se brine o siromašnima i potlačenima. A u sadašnjoj EU nema ni socijalne pravde ni brige za radnika. Ovakav ustroj EU gori je i od nekadašnje Jugoslavije. Svi mi rođeni pedesetih i šezdesetih sjećamo se kako je bilo živjeti u njoj. Bila je to zemlja socijalne pravde u kojoj su svi radili, a 80 posto činio je srednji sloj. Čovjek je imao plaću kojom je djeci mogao staviti hranu na stol, napraviti kuću, ići na ljetovanje, rekao je Kapraljević. Dodao je da zbog ovakvih svojih stajališta nije imao nikakvih problema u stranci, te da je njegov uvjet da bude na listi bio to da može otvoreno iznositi ovakva svoja stajališta.


– Jedino dobro što nam je EU donijela jest to da su konačno počela barem nekakva procesuiranja korupocije i kriminala. Barem ona koja dozvoli politika. Osima toga nije donijela ništa dobro. U mojoj Slavoniji ljudi su gladni, a sela prazna. Ne vidim da će u EU biti išta bolje, zaključio je Kapraljević.