Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Sastanak ministra i povjerenice

I Vlada i EK nezadovoljni planom Uljanikove Uprave: "Ne jamči dugoročnu održivost brodogradnje"

Foto Petar Fabijan
Foto Petar Fabijan
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2018. u 15:52 2018-09-07T15:52:00+02:00

Predmetni dokument koji se izrađivao posljednjih šest do sedam mjeseci nije nas uvjerio da bi brodogradnja u Rijeci i Puli mogla nastaviti tim tempom. Neke stvari u filozofiji brodogradilišta moraju se promijeniti, rekao je Darko Horvat

ZAGREB Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je nakon sastanka s povjerenicom EK Margrethe Vestager kako plan Uprave Uljanika, poslan u Bruxelles, ni Vladu ni Europsku komisiju nije uvjerio u svoju održivost. Zajedničkim razgovorom Vlada i EK zaključili su da plan treba doraditi.

Ovakav kakav je ne jamči dugoročnu održivost brodogradnji, niti zadovoljava postulate koje zagovara EK oko održivosti i odgovornosg ulaganja novca poreznih obveznika. EK posebnu pažnju daje upravo odgovornom ulaganju javnog novca.

Promjena filozofije

- Predmetni dokument koji se izrađivao posljednjih šest do sedam mjeseci nije nas uvjerio da bi brodogradnja u Rijeci i Puli mogla nastaviti tim tempom. Neke stvari u filozofiji brodogradilišta moraju se promijeniti.

Vlada nije niti će ići u neke projekte koji poslovno nisu održivi. Kroz razgovor i sa povjerenicom zaključili smo da nas program restrukturiranja nije uvjerio da bi brodogradnja u Puli i Rijeci mogla nastaviti poslovati na način na koji se predviđa u tom planu.

Dok god ne budemo uvjereni da će Vladin aranžman značiti zdrav nastavak poslovanja, plan neće biti prihvatljiv, jasan je Darko Horvat.

I ministar i povjerenica govorili su o tome koliko je važna brodogradnja za Hrvatsku Povjerenicu raduje kad vidi koliko je Vlada svjesna problema i onoga čega se kao članica EU mora držati.

Na pitanje da kaže nešto o planu koji je već dva mjeseca u Bruxellesu, primjerice koliko otkaza predviđa, rekla je da zasad o tome ne može razgovarati. Ne može, kaže govoriti ni o tome kako će taj plan izgledati, jer će ovisiti o razgovorima investitora, same tvrtke i Vlade.

Neodgovorena pitanja

Brojna pitanja ostala su neodgovorena, jer su povjerenica i ministar odgovarali tek na dva pitanja, pa se tako ne zna ni kad bi konačno mogao biti izrečen neki službeniji pravorijek o samom programu, kao ni hoće li se sad Vlada ozbiljnije uključiti u izradu novog.

Tako i dalje ostaje pitanje tko će i kako isplatiti rujansku plaću Uljaniku i 3. maju za koji bi sredstva trebalo pronaći već početkom listopada.

Osim Uljanika, na današnjem sastanku teme razgovora su bile i mjere kojima bi se pomoglo gradu Vukovaru i zaustavilo iseljavanje tamošnjeg stanovništva, Vladina uredba o poticanju ulaganja te dokapitalizacija Petrokemije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.