Potpisivanje ispred Sabora

I SDP-ov Franko Vidović potpisao zahtjev za ustavnim zakonom o braniteljima

Hina

Foto D. Tadić / Cropix

Foto D. Tadić / Cropix

»Kad netko poštiva proceduru, za to sam da mu se neke stvari omoguće«, objasnio je Vidović koji ne misli da će biti jedini iz vladajuće koalicije koji će to učiniti



ZAGREB – Hrvatski branitelji u petak su ispred Hrvatskog sabora prikupljali potpise zastupnika vezano za zaključke da se sva prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji objedine u jedan, ustavni zakon, a uz oporbene, potpis im je dao i SDP-ov zastupnik Franko Vidović.


»Kad netko poštiva proceduru, za to sam da mu se neke stvari omoguće«, objasnio je Vidović koji ne misli da će biti jedini iz vladajuće koalicije koji će to učiniti .


»Ne mislim da ću biti jedini, o tom po tom«, rekao je zastupnik, te napomenuo da ne može odlučivati u ime kolega.




Vidović je naglasio i da Kub SDP-a do danas nije dobio nikakav dopis Udruge 100-postotnih HRVI i branitelja koji prosvjedu da se očituju o bilo čemu, pa se nije ni očitovao.



– Samo da razjasnim moj potpis na zahtjev za raspravu o braniteljima u Saboru: dio braniteljske populacije koja je u prosvjedu su u ovom slucaju krenuli u normalnu proceduru sukladnu Poslovniku HS kao sto smo ih i upucivali. Nema razloga da bjezimo od rasprave o pravima i statusu branitelja i o svim onim pitanjima koja ih muce. Moram takodjer istaknuti da se ne slazem s njihovim zakljucima, posebice ne s prijedlogom da se ustavnim zakonom regulira pitanje branitelja. Ali ako neka grupa u drustvu ima potrebu za raspravom o svom statusu, jasno uz postivanje zakona i procedura uvijek cu se zalagati za to da se rasprava i otvori, pa makar se i ne slagao sa njima i vidio cijelu situaciju posve drugacije. Zao mi je sto je dio branitelja koji je u prosvjedu svojim ponasanjem cijeloj hrvatskoj javnosti dao do znanja da to rade u sluzbi jedne stranke i to HDZ -a. Braniteljska populacija ima mnogo problema i zao mi je sto ta pitanja ostaju u drugom planu, a u prvi plan izlaze cista politicka pitanja kao smjena ministra, da li zakon treba biti ovakav ili onakav. Zakon treba biti takav da rijesi vecinu pitanja koja su se otvorila u toj populaciji u proteklih 20-ak godina i to je rjesenje koje bi podrzao. Na zalost, bez obzira na dobru volju vladajuce vecine do danas nisam vidio takav prijedlog upucen od dijela branitelja koji prosvjeduje, rekao je u izjavi za naš list Franko Vidović.



Braniteljsku inicijativu potpisao je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker koji je objasnio zašto podržava zahtjeve prosvjednika.


Zaključci su da prisilimo Vladu da napravi ono što treba napraviti. Ako Sabor i saborska većina ne prihvati taj zaključak, onda će branitelji i klubovi koji ih podržavaju napraviti vlastiti zakon o pravima hrvatskih branitelja, sve objediniti u jedan, pokušati donijeti ustavni zakon, rekao je Šuker.


»Mislim da se nitko nema pravo igrati sa sudbinama ljudi koji su svoj život ili dio svog tijela ostavili u stvaranju hrvatske države, niti jedna politička nomenklatura nema pravo prilikom promjene političke vlasti mijenjati ta prava«, istaknuo je Šuker.


Do sada je, kaže predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI Đuro Glogoški, zahtjev potpisao 41 zastupnik, uz HDZ-ove i HDSSB-ove, učinili su to i Branko Hrg (HSS), Ivan Šimunović (HSP AS) te nezavisna Jadranka Kosor.


Očekujemo da ćemo skupiti potrebnih 51, a i više, rekao je Glogoški.