Nova akvizicija

I Milanović svoje Zagorce ima: Zagorska stranka ulazi u Kukuriku koaliciju

Dražen Ciglenečki

Foto Ž. Hajdinjak / Cropix

Foto Ž. Hajdinjak / Cropix

Na zadnjim parlamentarnim izborima ZS je nastupio samostalno u trećoj jedinici, dobivši 1.326 glasova, te u prvoj u kojoj su za njih glasovala 404 birača. Na lokalnim izborima 2013. u Krapinsko-zagorskoj županiji bili su u koaliciji s HDZ-om



ZAGREB  Premda IDS neće idućih dana potpisati koalicijski ugovor s partnerima iz sadašnje Vlade, to ne znači da među prvim potpisnicima neće biti i regionalaca. Premijer Zoran Milanović rekao je jučer u Čakovcu da su dogovori pri samom kraju, da će ugovor biti potpisan u subotu ili možda ponedjeljak, ali i da se još razgovara s jednom regionalnom strankom. Doznali smo da je riječ o Zagorskoj stranci sa sjedištem u Zaboku, koju vodi Miljenko Jerneić. On nam je potvrdio kontakte sa SDP-ovcima.


– Da, razgovarali smo s predstavnicima njihove stranke. Ako u subotu na potpisivanju bude i zastavica Zagorske stranke, bit će to jasan znak da smo se dogovorili. Osobno mislim da bi Milanovićevoj vladi trebalo dati još jedan mandat kako bi nastavili s onim što sad rade. Bilo bi to dobro za Hrvatsku, a vjerujem korisno i za Zagorsko-krapinsku županiju, kazao nam je Jerneić.No, činjenica je da se Zagorska stranka zalaže za regionalizaciju Hrvatske, dok se premijer Milanović izjašnjava protiv takvog koncepta.

– Točno je da je regionalizacija među našim programskim načelima. Vjerujem da sam prvi u Hrvatskoj predložio da se državu podijeli na četiri regije, Zagrebačku, Osječku, Splitsku i Riječku, s tim da bi Zagreb imao poseban status. Ali, mi smo i za to da Hrvatska bude neutralna država, a ne članica NATO, pa nas to ipak ne sprječava da surađujemo sa strankama koje podržavaju članstvo u tom savezu, objašnjava Jerneić kako će Zagorska stranka svoj regionalizam uskladiti s drukčijim stavovima unutar koalicije u koju ulaze.


Na zadnjim parlamentarnim izborima ZS je nastupio samostalno i to u matičnoj trećoj jedinici, dobivši 1.326 glasova, te u prvoj u kojoj je za njih glasovalo 404 birača. A na lokalnim izborima 2013. u Krapinsko-zagorskoj županiji bili su u koaliciji s HDZ-om. U tom je bloku tada bila i Zagorska demokratska stranka, koja  je u HDZ-ovoj koaliciji i za parlamentarne izbore.




– Mi smo daleko jači nego ZDS. Dio njihovih ljudi prešao je u našu stranku, neki kod Milana Bandića ili u HSP.  Zagorska stranka ima ogranke u svim zagorskim općinama i gradovima, u nekima i svoje vijećnika, a također i u Zagrebu, Zaprešiću, Velikoj Gorici, Svetoj Nedjelji, Varaždinu, navodi Jerneić što bi njegova stranka donijela koaliciji predvođenoj SDP-om.


Dakle, ugovor o predizbornoj suradnji potpisat će predsjednici SDP-a, HNS-a, HSU, Hrvatskih laburista, A-HSS i Zagorske stranke.


– Bilo bi mi drago da i IDS bude s nama, ali ako i neće naša će im vrata biti otvorena, rekao je jučer Milanović.